ANNONCE
ANNONCE
ANNONCE
LSU-afgørelse:

Kædekontrakter umiddelbart frikendt

Landssamarbejdsudvalget frikender tre af landets store tandlægekæder for overenskomststridige kontrakter. Men udvalget peger samtidig på, at tandlægerne på klinikkerne i to af kæderne ikke har den bestemmende indflydelse. 

Tekst: Anders Klebak, freelancejournalist / Illustration: Julie Asmussen
Dato: 30.10.2017

Tandlægekæderne og deres klinikejere kan umiddelbart ånde lettet op. Der er ikke udsigt til sanktioner, efter at Landssamarbejdsudvalget (LSU) med hjælp fra advokatfirmaet Plesner har endevendt kontrakter fra tre af de store kæder. 

Advokatfirmaet konkluderer, at alle tre kæder overholder overenskomstens krav til, hvordan vedtægterne skal se ud. Og da den nuværende overenskomst udelukkende forholder sig til, hvad der står i vedtægterne, slipper kæderne for advarsler eller sanktioner. 

Men - for der er et vigtigt men - advokaterne vurderer samtidig, at to af kæderne reelt har taget den bestemmende indflydelse fra tandlægerne. I kontrakter mellem kæder og tandlæger er der fx krav om, at parterne skal være enige, når der skal ansættes personale eller bruges mere 5.000 kr. til nyt udstyr eller materialer. Selv om det ikke strider mod overenskomstens ordlyd, kan det være i strid med tankerne bag den, står der i advokatfirmaets undersøgelse:

”Ejeraftalens krav om, at væsentlige beslutninger kræver enighed mellem interessenterne, er således formentlig ikke i overensstemmelse med intentionen i Tandlægeoverenskomsten.” 

Tandlægen skal have afgørende ord

LSU tager ikke stilling til, om der er behov for en mere klar ordlyd i overenskomsten, men skyder i stedet bolden videre til Danske Regioner og Klinikejerudvalget som i øjeblikket forhandler overenskomst. 

Og ifølge formand for Klinikejerudvalget, Torben Schönwaldt, skal der ændringer på bordet.

I dag er det Tandlægeforeningen der afgør om klinikejere skal tildeles ydernummer. Men på baggrund af LSU-afgørelsen, mener han, at opgaven skal flyttes.

- Sagen viser, at kæderne formelt set overholder reglerne, men dykker man længere ned, kan man stille spørgsmål til, hvem der egentlig har det afgørende ord på klinikken. Tandlægeforeningen har ikke ressourcer og kompetencer til at gennemgå juridiske spidsfindigheder i kontrakter. De skal over i et andet regi, siger han, men kommer ikke nærmere ind på, hvem der skal overtage opgaven. 

Han slår samtidig fast, at Klinikejerudvalget vil arbejde for, at intentionen i overenskomsten stadig er den samme: Det er tandlægen, der skal have den bestemmende indflydelse. 

- Det er væsentligt for os, at det er tandlægen, som bestemmer, når det kommer til det faglige, siger han og henviser blandt andet til, at spørgsmål om ansættelser og afskedigelser af personale skal høre til tandlægens område.

- Vi skal gerne have en ordlyd i overenskomsten, hvor klinikejere og kæder ikke er tvivl om, hvilke krav de skal opfylde for at kunne blive godkendt, siger han. 

 

ANNONCE
ANNONCE
ANNONCE