100 TF-medlemmer skal strejke
Tandlæger i stat, regioner og kommuner er blandt de mange tusind offentligt ansatte, der skal strejke i tilfælde af en storkonflikt.

Knap 100 medlemmer af Tandlægeforeningen fik i mandags en mail om, at de er udtaget til strejke, hvis den varslede konflikt på det offentlige område bryder ud den 4. april. Kommunalt ansatte medlemmer i de 10 udtagne kommuner skal i givet fald strejke, men også en del hospitalstandlæger og tandlæger ansat i Sundhedsstyrelsen og Styrelsen for Patientsikkerhed vil skulle nedlægge arbejdet.
Meget kan dog nå at ske i de kommende uger. I dag har Sophie Løhde varslet lockout af 120.000 statsansatte og KL ventes muligvis at følge trop senere i dag eller i morgen. Før en evt. strejke eller lockout skal lønmodtagernes forhandlere dog møde arbejdsgiverne i Forligsinstitutionen. Her skal forligskvinde Mette Christensen forsøge at få parterne til at nå til enighed om de to store knaster: lønudvikling og den betalte frokostpause.
Og det krydser formand for de offentligt ansatte tandlæger i Tandlægeforeningen, Susanne Egtoft, lige nu fingre for, at de gør. For først når der ligger en overordnet aftale, kan forhandlingerne på de specifikke områder, heriblandt tandlægeområdet, for alvor gå i gang.
KL venligt stemt
Ender det hele derimod med et regeringsindgreb, bliver der slet ikke nogen forhandlinger på de specifikke områder. Og det vil ærgre Susanne Egtoft.
– Vi har stillet krav om, at ansættelse i privat praksis tæller med i ancienniteten for en kommunalt ansat tandlæge. Reglerne kan i dag fortolkes forkert, og dette giver anledning til uhensigtsmæssige lønsager. De fleste kommuner fortolker reglerne rigtigt, og derfor vil en ændring af teksterne her være en fordel, siger hun.
Det krav fornemmer hun, at KL er venligt stemt overfor, og det vil derfor ærgre hende, hvis et regeringsindgreb kommer til at betyde, at der ikke bliver nogen forhandlinger på tandlægeområdet.
Frygter konsekvenserne
Hun frygter i øvrigt for konsekvenserne, hvis det ikke lykkes forhandlingsfællesskabet at komme igennem med de ønskede lønstigninger.
– Vi har længe fundet os i at halte bagud i forhold til de private lønninger, og det er et problem, ikke blot for den enkelte, men også for den offentlige sektor i det hele taget. Jeg frygter, at vi ikke kan rekruttere de medarbejdere, vi har brug for i den kommunale tandpleje i fremtiden, hvis vi ikke kan tilbyde ordentlige vilkår, siger Susanne Egtoft.
Følg med i, hvordan situationen udvikler sig, på Tdlnet.dk.
HVAD SKER DER NU?
- Parterne skal nu mødes i Forligsinstitutionen. Knasterne er løn og betalt frokost. Tandlægerne er repræsenteret af paraplyorganisationen Akademikerne (AC). Hvis man får en aftale, starter forhandlingerne på de specifikke områder, heriblandt tandlægeområdet.
- Parterne skal blive enige, inden overenskomsten udløber den 31. marts. Herefter går offentligt ansatte i strejke, medmindre forligskvinde Mette Christensen vælger at forlænge forhandlingerne med 14 dage. Det kan hun gøre to gange.
- Arbejdsgiverne kan også vælge at lockoute de ansatte, hvilket de i dag har gjort for så vidt angår 120.000 statsansatte.