15 patienter fik endocarditis hos oral kirurg
15 patienter på en oralkirurgisk klinik udviklede endocarditis med forekomst af Enterococcus faecalis. 12 måtte have hjertekirurgi, og én patient døde.

I efteråret 2014 opdagede en infektionsmediciner i staten New Jersey, at to patienter fra den samme oralkirurgiske klinik havde fået endocarditis. Ingen af dem var i kendt risikogruppe.
Tilfældene blev indberettet til de lokale sundhedsmyndigheder, og da der kort efter dukkede et tredje tilfælde op, iværksatte man en større undersøgelse.
Én patient døde i forbindelse med behandlingen
Kommentar - Tove Larsen, lektor, ph.d., Odontologisk Institut, Københanvs Universitet
Generelt må man sige, at det amerikanske tilsyn faktisk er skrappere end det risikobaserede tilsyn, der foretages i Danmark. Men en række af de forhold, der blev kritiseret, ville også være blevet påpeget her i landet. Det drejer sig fx om manglende håndhygiejne, manglende kontrol med sterilisationsprocedurerne og usteril opbevaring af instrumenter, der bruges invasivt.
Meget tyder på, at smitteoverførselen i det aktuelle tilfælde er sket i forbindelse med injektioner, og det kan give anledning til at minde om, at det i NIR præciseres, at den usterile gummimembran på tubulen skal desinficeres, inden den penetreres af den sterile kanyle.
Infektiøs endocarditis er en meget alvorlig sygdom, hvor man ofte vil interessere sig for at opspore smittevejen – i modsætning til ved mindre alvorlige infektioner.
I den aktuelle sag kan smitten med E. faecalis kædes sammen med opbevaring af materialer på toilettet.
Med de mange andre alvorlige brist i klinikhygiejnen på den undersøgte klinik er der med stor sandsynlighed også overført andre mikroorganismer. Det kan dreje sig om mikroorganismer fra patienternes mundhule eller stafylokokker fra personalets hænder, som kan have givet infektioner, hvor oprindelsen blot ikke er blevet opdaget.