ANNONCE
Annonce

40 mio. kr. til socialt udsatte

Regeringen og dens støttepartier har afsat millioner på finansloven til et gratis tandplejetilbud til de mest socialt udsatte. 
 

Foto: Shutterstock

De mest socialt udsatte kan de næste par år gå gratis til tandlægen. Det fremgår af den finanslovsaftale for 2020, som den socialdemokratiske regering, Enhedslisten, SF, Radikale og Alternativet har indgået.

Der afsættes 40 mio. kr. det første år og 60 mio. kr. årligt i 2021-­2023 til at etablere en socialtandpleje i kommunerne. Regeringen har dermed afsat 20 mio. kr. mindre til socialt udsatte end det oprindelige finanslovsudspil, der gik ud på at afsætte 60 mio. kr. årligt fra 2020-­2023.

– Jeg er meget glad for, at socialt udsatte får mulighed for at gå gratis til tandlæge, selvom jeg ærgrer mig over, at det er 20 mio. kr. mindre end det, der var lagt op til. For beløbet var allerede i underkanten i det oprindelige forslag, siger Susanne Kleist, formand for Tandlægeforeningen.

Paniske og højtråbende
Formanden for Bisserne, Peter Østergaard, vil ikke kommentere på det konkrete beløb, men kalder det gratis tandplejetilbud for banebrydende, og hans vurdering er, at det kommer til at gøre en ”meningsfuld forskel” for målgruppen.

– Det er et vigtigt statement, at tandlægerne får sådan en sag igennem i disse tider, hvor brugerbetalingen er så høj, som den er. Her har vi at gøre med dem, der har det sværest, og nu kommer hjælpen, forklarer Peter Østergaard.

Ifølge formanden for Bisserne bliver udfordringen visitationen – hvem er det, der skal have gratis tandpleje, og hvem er det ikke?

– Vi har at gøre med en patientgruppe, der kan være højtråbende og paniske, så det kalder på meget præcise retningslinjer, også så vi ikke får 98 forskellige måder at gøre det på, siger han.

Samtidig vurderer Peter Østergaard, at pengene på finansloven til de mest socialt udsatte er en oplagt trædesten til at arbejde videre med tilskudssystemet, fordi det vil blive udstillet, at patienterne ikke kan komme videre i systemet pga. egenbetalingen i § 82 og § 82a.

– Vi kan ikke kun tilbyde skadestuetandpleje, vi skal give de her patienter en mulighed ind i sundhedsvæsenet, slutter han.

Kommentarer

9 Kommentarer

Hvad dækker begrebet socialt udsatte ovet??? Det kan jo være alt fra hjemløse til alle på overførselsindkomst. Måske man skulle begynde at kigge nærmere på om de patienter der fx er på vedrørende overførselsindkomst som førtidspension og folkepension overhovedet har mulighed for at betale større beløber i tandlægeregninger og om det ikke vil være en ide at få alle med uforskyldte tandskader ind under det her, der taler jeg om folk der har fået tænderne ødelagt på grund af medicin og medicinsk behandling. Det almindelige tandlæge tjek hver 6. Eller 12. Måned er intet problem men står man med regninger for op mod 20.000kr om året og et overslag på en totalt istandsættelse af hele tandsættet på knap 200.000 og er førtidspensionist med en årlig indkomst fær skat på 220.000 hvor skal man så finde de penge. Kommunen siger nej fordi man er på den nye pension og derfor skal kunne klare sig selv på den og banken siger nej fordi de udmærket godt er klar over at et beløb i den størrelse ikke bliver mulige for en med så lav indtægt at betale tilbage indenfor overskuelig tidsramme. Førtidspensionister på den gamle førtidspension og folkepensionister kan i de fleste tilfælde få op mod 85% dækket af systemet på alt, men os på den nye pension er bare nød til at klarer os selv for vi får kun vores pension og boligstøtte hvis vi er enlige men intet andet. Og det er noget fis at vores pension er tilrettelagt til at vi selv skal kunne klare de udgifter for med en udbetaling på 13000kr i måneden og udelukkende normale faste udgifter er der stadig ikke engang nok tilbage til rådighed til at man kan vurderes som gennemsnitlig bemidlet. Og når ens tandproblemer ovenikøbet skyldes livsnødvendig medicin så er det virkelig ikke fair at vi bare efterlades til os selv. Men nej det er vigtigere at skatten ikke stiger end at alle får lige vilkår for medicinsk behandling også når det gælder tænderne for de er ski lige så vigtigt som resten af kroppen.
Kære Elena Mange tak for din kommentar og interessante synspunkter. Tandlægeforeningen arbejder for, at særligt udsatte patientgrupper som fx kontanthjælpsmodtagere, sårbare unge, dårligt stillede pensionister og svækkede ældre skal prioriteres. Hvis du er interesseret i at læse mere om foreningens synspunkter, kan du læse dem her: https://www.tandlaegeforeningen.dk/om-tandlaegeforeningen/det-mener-tf/maerkesager/tandpleje-til-saerligt-udsatte-patientgrupper/ Mange hilsener Gitte, Tandlægebladet
Førtidspensionist jeg er helt enig Politikerne er ligeglade med os andre de mener os på førtids pension har massere penge men når man samlinger det med en gennemsnitsløn på 27000 kr om måned er vi langt bagud men det viser jo netop at Rød og Blå Partier de både lyver når de siger de er her for de svageste. Tandlæge skal være Gratis for alle.
Jimmy jimmy jimmy så 19.000 i førtidspension er småpenge ? Drop tuderiet
Hvordan gør man så? Vil det så sige jeg kan gå til tandlægen og få en kvittering og få pengene tilbage eller skal man gå til kommunen eller hvem skal man kontakte for at dette kan ske?
Kære Nat Tak for dit spørgsmål - et spørgsmål, som Tandlægeforeningen har fået mange gange i de her dage. Du kan læse mere om, hvad du skal gøre her: https://www.tandlaegeforeningen.dk/pressen/nyheder-og-pressemeddelelser/nyheder/2020/07/nu-kan-de-mest-socialt-udsatte-faa-gratis-tandpleje/ Mange hilsener Gitte, Tandlægebladet
Hvad er definitionen på "de mest socialt udsatte"? Glæder det hjemløse eller også nytilkomne flygtninge/mennesker på overførslelsindkomst ramt af kontanthjælpesloftet?
Kære Henriette Du skal kontakte din kommune for at få svar på spørgsmålet, da det er kommunerne, der administrerer ordningen. Du kan læse mere her https://www.tandlaegeforeningen.dk/pressen/nyheder-og-pressemeddelelser/nyheder/2020/07/nu-kan-de-mest-socialt-udsatte-faa-gratis-tandpleje/ Den bedste hilsen Gitte, Tandlægebladet
Når i siger mest socialt udsatte. Hvem er det så ude over de hjemløs. Hvem kan få det gratis.
ANNONCE