ANNONCE
ANNONCE
ANNONCE
Detaljen:

8.866 falske resultater

Foto: Thomas Nielsen

Fra april til oktober blev 16.187 danskere testet positive med COVID-19 ved hjælp af Polymerase Chain Reaction-test (PCR).

Hvis de i stedet var blevet testet med en antigentest, ville op mod 8.866 personer være blevet testet falsk negative.

For selv om producenterne af de hurtige antigentests angiver en følsomhed på 93-98 %, er den nærmere det halve. Det fastslår en ekspertgruppe i et nyt notat.

PCR er en følsom testmetode, der leder efter COVID-19-virussets RNA ved hjælp af en genetisk kædereaktion.

Testen kan påvise helt ned til én enkelt viruspartikel, fordi arvematerialet fra SARS-CoV-2 opformeres i processen. En antigentest er derimod baseret på en immunkemisk påvisning af virusproteiner i prøven.

Trods antigentestenes usikkerhed er de blevet masseudbredt, og der findes allerede 70 forskellige typer verden over.

Ifølge ekspertgruppen, som er nedsat af ”Det faglige råd for klinisk mikrobiologi”, hvor Danske Regioner og Statens Serum Institut (SSI) deltager, kan der være nicher, hvor SARS-CoV-2 Ag-tests kan anvendes som supplement til PCR-testen.

Det er fx i situationer, hvor det ikke er muligt at anvende PCR-tests pga. tid og logistik, men gruppen understreger, at det kun er positive resultater, der kan anvendes i den efterfølgende smittehåndtering – og de skal desuden bekræftes/ afkræftes ved efterfølgende PCR.
 

Kilde: Notat: Opfølgning på 1. møde i ”Ekspertgruppe vedr. faglige anbefalinger for anvendelse af SARS-CoV-2 tests”. SSI.dk den 11. november 2020.

ANNONCE
ANNONCE
ANNONCE