ANNONCE
ANNONCE
ANNONCE
TUG gør en forskel:

Bedre tandsundhed har sænket skolefravær i Palæstina

Tandsundhed Uden Grænser (TUG) har netop afsluttet et knap tre år langt projekt i Palæstina. Resultaterne er markante og viser, hvor stor betydning tandsundhed har for børns uddannelse.

Tekst: Louise Bolvig Hansen / Foto: Venligst udlånt af TUG

- Jeg kan godt lide at have succes i skolen!

Sådan lyder det fra 10-årige Dyala Mahmud Mohammad Al Nawaya, som er et af de palæstinensiske børn, TUG har hjulpet med at få en bedre tandsundhed – og dermed også bedre forudsætning for at få en god uddannelse.

Udsagnet stammer fra et videoklip lavet af TUG, og mens Dyala Mahmud Mohammad Al Nawaya sidder og fortæller, lyser hendes smil op. Vidste man ikke bedre, skulle man tro, at hun altid havde børstet grundigt tænder flere gange dagligt.

Værste i TUG’s historie
Men sandheden er en anden. En stor del af de palæstinensiske børn kan gå længe uden at røre en tandbørste, og derfor døjer mange med store tandproblemer. Det fik TUG øjnene op for i 2014, da de gennemførte en forundersøgelse i landet, som viste, at 45 % af de screenede børn mellem 6-12 år led af tandpine. Det stod så grelt til, at det ifølge administrativ projektleder Louise Munch Thomsen er noget af det værste, TUG har set i organisationens historie.

– Der eksisterer en stor sukkerkultur i landet. Når man har en sukkerholdig kost, og familierne ikke prioriterer tandsundhed, så må det gå galt, forklarer hun.

Inden projektets start havde hele 96 % af de screenede børn synlig caries, mens 98 % havde plak på tænderne.

”Sunde Tænder, Bedre Fremtid”
Projektet, som startede i 2016 og netop er afsluttet, kaldes for ASMA, der er en arabisk forkortelse for ”Sunde Tænder, Bedre Fremtid”. Gennem daglige tandbørstningsprogrammer på 29 udvalgte skoler har børnene lært vigtigheden af at børste tænder, og resultaterne efter kun to et halvt år er markante: Hele 100 % af børnene børster i dag tænder mindst én gang dagligt, hvor det tidligere kun var 24 %.

Det har også haft positive effekter på børnenes tænder, hvor synligt caries, rådnede tænder og blødende tandkød ikke længere er hverdagskost for de fleste. I dag er tandpine blandt børnene faldet med hele 57 %.

Det kan være sværere at koncentrere sig om at modtage undervisning, hvis man har ondt

louise munch thomsen, administrativ projektleder

Forbedret skolegang
Men det er ikke kun børnenes tandsundhed, der er blevet markant bedre. Skolegangen har også fået et skub i den rigtige retning.

– Tandpine kan have store konsekvenser for børns skolegang. Fx er det sværere at koncentrere sig om at modtage undervisning, hvis man har ondt. Så i takt med at børnene har fået bedre tandsundhed, er skolefraværet faldet og deres resultater forbedret, fortæller Louise Munch Thomsen.

Helt konkret drejer det sig om et fald i skolefravær på 19 %, mens skoleresultaterne er gået 3 % op. Det giver Dyala Mahmud Mohammad Al Nawaya og de andre børn meget bedre muligheder for at opnå succes i deres skolegang.

Det er første gang, TUG har kunnet måle, hvilken betydning tandsundhed har for skolegangen, og det er takket være et samarbejde med det palæstinensiske undervisningsministerium.

Koordinationsudfordringer og fluorskepsis
Samarbejdet med det palæstinensiske undervisnings- og sundhedsministerie var dog ikke givet på forhånd. Louise Munch Thomsen fortæller, at det har krævet hårdt arbejde at koordinere og etablere et velfungerende samarbejde på tværs af de involverede parter.

– Tandsundhed var ikke særlig højt prioriteret på nogle områder i Palæstina, helt ned fra familierne og op til det ministerielle niveau, siger hun.

Derudover har adfærdsændring været en af TUG’s helt store udfordringer. Organisationen har fx kæmpet med at få palæstinenserne til at omfavne daglig tandbørstning med fluortandpasta, som et vigtigt led i at kunne forebygge caries.

– I starten mødte vi en del skepsis mod at anvende fluortandpasta – endda blandt lokale tandlæger. Men i dag oplever vi fuld accept hele vejen rundt, og Sundhedsministeriet har taget tilgangen til sig, fortæller Louise Munch Thomsen.

TUG har netop fået en ny Danida-bevilling, så organisationen kan fortsætte projektet i tre år mere. Næste skridt i projektet bliver at udbrede det til skoler på hele Vestbredden og arbejde på at styrke sundhedsfaglige og TUG’s lokale partner, Palestinian Medical Relief Society, inden for forebyggelse af tandsygdomme og akut tandbehandling. Målet er at skabe en national løsning for en skoletandpleje i Palæstina.

 

Vil du udsendes med TUG?

Hvert år sender TUG omkring 50 frivillige tandfaglige fra Skandinavien afsted på dentalmissioner til deres skoletandplejeprojekter rundt om i verden. Vil du med på næste tur, kan du ansøge om at blive udsendt på TUG’s hjemmeside, hvor du også kan læse mere praktisk info vedrørende udsendelse.

ANNONCE
ANNONCE
ANNONCE