ANNONCE
ANNONCE
ANNONCE

Centrale fagpolitikere i ny tandlægesammenslutning

Ny sammenslutning, som er inspireret af andelsbevægelsen, vil tage konkurrencen op med tandlægekæderne. Bag sammenslutningen står bl.a. en række centrale fagpolitikere i Tandlægeforeningen.

Tekst: Gitte Almer Nielsen
Dato: 07.03.2018

Navnet er valgt med omhu. Harald – som Harald Blåtand. Og nu også navnet på en ny sammenslutning af tandlæger, der er gået sammen om at skabe et nyt partnerskab, der skal tage konkurrencen op med tandlægekæderne.

Læs mere

Du kan læse mere om samarbejdet på Haraldtand.dk

- Vi vil gerne illustrere soliditet og referere til Harald Blåtand, der egentlig samlede Danmark. Det samme vil vi gerne gøre for danske tandklinikker, forklarer Martin Bagger, medejer af Tandlægehuset Støvring.

Hvis det er nu, toget kører, så ønsker vi ikke at stå på perronen og se, at andre end tandlæger kører med vores tog

Martin Bagger

Martin Bagger er ikke kun klinikejer. Han er også formand for Region Nordjyllands Tandlægeforening og medejer af én af de syv tandlægeklinikker, der har slået sig sammen i Harald. I partnerskabet finder man også Tandlægeforeningens formand, Freddie Sloth-Lisbjerg, formand for klinikejerne, Torben Schønwaldt, og den tidligere formand på samme post, nu medlem af hovedbestyrelsen, Susanne Kleist. Derudover er det tidligere medlem af hovedbestyrelsen, Michael Rasmussen, også en del af Harald.

En bedre hverdag er et mål
Ifølge Martin Bagger er idéen til fællesskabet udsprunget over tid, og centralt står ønsket om at værne om tandlægebranchen.

- Vi har spurgt os selv, hvordan vi ønsker, at fremtidens tandlægelandskab skal se ud? Kan det fx være rigtigt, at der kommer andre aktører end tandlæger ind i branchen og hæver penge ud af den? Og hvis det er nu, toget kører, så ønsker vi ikke at stå på perronen og se, at andre end tandlæger kører med vores tog. Jeg ser det sådan, at vi udviser rettidig omhu for egne klinikker i den skærpede konkurrencesituation, men bestemt også for branchen som helhed.

Læs også "Derfor er vi med i Harald"

Et af målene i Harald er, at fællesskabet skal være løftestangen ud af den voksende administrative byrde. Til sommer skal der ansættes en direktør, og senere skal der etableres et egentligt sekretariat, der fx skal stå for indkøb og drift af it-systemer, personaleadministration, økonomistyring, fælles markedsføring og efteruddannelse af medarbejdere. 

- Vi vil gerne tilbage til at fokusere på at lave tænder og være gode for vores patienter. Det er det, vi er gode til, og det er ærgerligt at bruge energi på alle de andre opgaver, der efterhånden fylder en del på klinikken. I bund og grund vil vi skabe en bedre hverdag, fastslår Martin Bagger.

Inspireret af andelstanken
Han understreger, at det netop er på udnyttelsen af stordriftsfordelene, at Harald ligner tandlægekæderne, men her ophører ligheden også. Det nye partnerskab er inspireret af andelsbevægelsen, og på sammenslutningens webside kan man læse, at de syv klinikker tror på ”andelstankens principper om fælles, aktivt medejerskab.”

- Vi vil gerne bevare den lokale forankring, men samtidig høste fordelene ved fællesskabet. Derfor har vi indrettet os sådan, at alle klinikker er ejet af Harald, som vi er medejere af. Man har autonomi over den daglige drift, og man beholder sit eget overskud. Det, at vi er økonomisk afhængige af hinanden, gør, at vi er indbyrdes forpligtet, mener Martin Bagger.

Man har autonomi over den daglige drift, og man beholder sit eget overskud

Martin bagger

Nye klinikker skal stemmes ind
Derfor betegner han også fællesskabet som meget mere end et indkøbsfællesskab. Et værdifællesskab, kalder han sammenslutningen og understreger, at det af samme grund stiller bestemte krav til de klinikker, man gerne på sigt vil have med om bord.

- Det er centralt for os, at vi får de rigtige folk med. Derfor skal man også stemmes ind i Harald, og vi er ikke interesseret i kollegaer, som blot ønsker at sælge deres klinikker. Vi arbejder langsigtet, og nye medlemmer af vores fællesskab skal have lyst til at være med i et rigt, fagligt fællesskab.

Derfor kan klinikejeren heller ikke sætte et præcist tal på, hvor mange klinikker der er med i Harald til næste år. Det kommer helt an på klinikkerne, siger han, men vover alligevel at give et bud på 17 klinikker.

 

De er med i Harald

  • Tandlægecentret 9000 i Aalborg
  • Tandlægehuset Støvring Martin Bagger
  • Tandlægehuset i Kolding
  • Roskilde Tandklinik
  • Tandlægerne Sønderåparken i Vejle
  • Tandlægerne Gjesing i Esbjerg
  • Tandlægerne Sloth og Møller i Hjørring

 

Kommentarer

3 Kommentarer

Er det kun før klinikejer eller kan man blive medlem som ansatt tandlaege? Mvh, Peter Nordlander
Det er et super spørgsmål. I sin endelige form vil de rette medarbejdere (tandlæger selvfølgelig) kunne forfremmes til partnere. Når vi er fuldt udbygget kommer nye partnere jo ikke med egne klinikker. Det vil være fagligt dygtige og “værdige” assistenter der vil kunne blive tilbudt partnerskab. Så jo. Tanken er at fællesskabet skal kunne tilbyde sådanne karriereforløb.
Kære Harald. Meget fint initiativ. Mht. det økonomiske overskud og autonomi er det væsentligt at pointere at overskud i denne situation, med større sandsynlighed kanaliseres over i øget tandsundhed.
ANNONCE
ANNONCE
ANNONCE