Annonce
Ny viden:

Computerspil kan inspirere cariesaktive børn til at ændre kostvaner

Det faktisk muligt at få sundhedspædagogiske budskaber igennem ved hjælp af computerspil, konkluderer ny randomiseret undersøgelse fra England. 

Foto: Shutterstock

Børn bruger i gennemsnit ni en halv time om ugen på computerspil, og det synes derfor oplagt at bruge computerspil til at snige lidt lærdom ind i børnenes hoveder.

Ifølge en randomiseret kontrolleret undersøgelse fra England er det faktisk muligt at få sundhedspædagogiske budskaber igennem ved hjælp af computerspil.

I undersøgelsen indgik 109 socialt belastede børn med en gennemsnitsalder på 6,5 år. Børnene havde så alvorlige cariesproblemer, at der var behov for behandling i generel anæstesi.

54 af børnene fik sammen med deres forældre orientering om mundhygiejne og sunde kostvaner i en individuel seance med en tandplejer, og de øvrige 55 fik informationen via et specielt udviklet computerspil, som de spillede sammen med deres forældre på klinikken.

Ved et opfølgende telefoninterview tre måneder senere kunne man konstatere, at forældre og børn i begge grupper havde fået større viden om kost og mundhygiejne, og at der i begge grupper var sket en reduktion i forbruget af læskedrikke og usunde fødevarer.

Der var ingen signifikante forskelle imellem grupperne.

Børnene var generelt begejstrede for computerspillet, selv om kun en fjerdedel af dem havde lyst til at spille det mere end én gang; men der var en tendens til, at de ældste af børnene fandt spillet for nemt.

Forfatterne konkluderede, at computerspil kan inspirere nogle familier med cariesaktive børn til at ændre kostvaner.

Aljafari A, Gallagher JE, Hosey MT. Can oral health education be delivered to high-caries-risk children and their parents using a computer game? – A randomized controlled trial. Int J Paediatric Dent 2017;27:476-85.

Kommentarer
Annonce