Årskursus:

De bedste kliniske tips?

Tekst:

Der var kliniske tips til bl.a. helprotesebehandling, pochepakning og brug af retraktionstråd for de ca. 175 tandlæger, der deltog i sessionen "Handfasta kliniska tips og trix" på Årskursus 2017. Her gav overtandlæge og specialist i oral protetik, dr.odont. Martin Janda fra Lund, en række tips og tricks til hverdagen på klinikken. Læs fire tandlægers bud på de bedste tips fra sessionen. 


Jens Thiel, tandlæge i København

- Jeg skal prøve expasyl, som oplægsholderen anbefalede, og som kollegaer faktisk også har anbefalet. De kliniske fotos viste flot hæmostase på en nem måde – det har jeg kun hørt om, men aldrig før set.
Jeg vil også prøve retractioncaps. Jeg har prøvet dem i et andet fabrikat, som ikke var overbevisende, men foredragsholderen havde en mere anatomisk model, som jeg synes virker mere gennemtænkt og smart. 
Hans trick med retraktionstråden var også smart, og det vil helt sikkert lette proceduren at trække den ned approximalt som en tandtråd. Det kribler lidt i fingrene efter sådan en session, så jeg ser frem til at komme tilbage på klinikken og prøve det. 

 

Mina Musavi, tandlæge i København

- Et interessant trick jeg fik med fra sessionen, var et til helprotesebehandling. Her linede han hele kanten på den individuelle aftryksske med Kerr, hvorefter aftrykket blev lagt i varmt hanevand, så den blev blødgjort, og det gjorde det muligt at forme aftrykket på én gang i munden. 
Et andet trick var at undlade at lægge pochefibre i Astringedent til aftryk, da det kan efterlade en olieret overflade på teknikerens model og forringe restaureringens pasform. Som han så fint påpegede, så står det faktisk i brugsanvisningen, at fibre ikke bør vædes, og det var en reminder om, at vi bør læse produkternes brugsanvisning. 
Jeg synes, sessionen var en påmindelse om, at det er de små kliniske detaljer, der effektiviserer vores arbejde, men også forøger arbejdsglæden, fordi man kan levere et endnu bedre behandlingsresultat. 

 

Katrine Spange Mortensen, tandlæge i Ulfborg og Østbirk

- Noget af det, jeg vil tage med fra sessionen, er noget så konkret som at læse brugsanvisningen på de produkter, vi bruger. Fx er vi nok mange, der har brugt Astringedent forkert ved at vædde pochetrådene i det fremfor at standse blødningen ved at duppe med det og skylle grundigt med vand. Og først derefter lægge trådene.
Jeg kan godt lide sessioner som den her, fordi der blev leveret håndgribelige tips og tricks indenfor mange af protetikkens områder, og det er inspirerende, at de bliver serveret af en dygtig kliniker.
Det var en meget klinisk relevant session.

 

 

Simone Østergaard, tandlæge i Herning

- Det var en rigtig god og underholdende session, og det var fedt at dykke ned i ting, som vi alle sammen sidder med i vores hverdag. Der var flere tips, jeg kan bruge i min hverdag.
Delen omkring pochepakning og blødningskontrol var interessant fx, at man skal sørge for at skylle grundigt under og efter brug af vasokonstriktorer, heriblandt Adrenalin og Astringedent, da de kan hæmme afbinding af aftryksmaterialet.