ANNONCE
ANNONCE
ANNONCE
Månedens ydelse:

Den fokuserede undersøgelse (FU)

Den fokuserede undersøgelse (FU) kan give anledning til forvirring, blandt andet på grund af sit dårligt valgte navn. Læs her, hvordan du bruger ydelsen korrekt. 

BAGGRUND:

Hvornår må vi tage den fokuserede undersøgelse? Må vi virkelig ikke tage ekstra ved PA-behandling? Og er den ikke dårligt honoreret? Tre klassiske spørgsmål, når det kommer til FU.

Begrebet ”fokuseret undersøgelse” er hentet direkte fra ”National klinisk retningslinje (NKR) for fastlæggelse af intervaller mellem diagnostiske undersøgelser i tandplejen”. Ydelsen FU dækker helt præcist over en kontrol af den eller de patologiske tilstande, som der fagligt er behov for at følge op på efter en undersøgelse eller en behandling. Den indeholder fornyet diagnostik, ajourføring af behandlingsplan og evt. en genbehandling i form af reinstruktioner og fluorbehandling. 

VÆR OPMÆRKSOM PÅ:

Mange patienter forventer, at deres tænder bliver undersøgt helt, når de kommer for at få en FU, og mange klinikker tilbyder også en fuld klinisk undersøgelse. Men det er ikke fagligt korrekt. Ifølge NKR er der ikke behov for en undersøgelse. Samtidig skal du også være opmærksom på, at patienten ikke betaler for en fuld klinisk undersøgelse, men kun for en kontrol. Hvis patienten ønsker en undersøgelse, må vedkommende betale for den, og så er det en fri pris.

Hvis en patient skal have fjernet tandsten, er ydelserne FU og TDR. Al diagnostik for den behandling ligger i FU, og selve behandlingen er i TDR. Samme fordeling ses ved en PA-behandling, hvor FU indeholder diagnostikken. Her er ydelsen desværre dårligt honoreret, men ikke desto mindre må du ikke tage ekstra for din diagnostik fx i form af pochemål etc. Du skal dog huske, at der ved PA ofte et behov for en tandrodsrensning.

Ydelsen FU kan også bruges til anden diagnostik, ofte efter en IFB. Men den skal ikke og kan ikke bruges til en akut henvendelse med et nyt ”problem”. FU skal opfattes som tæt knyttet til begrebet ”kontrol” og er nok mest misforstået på grund af sit dårligt valgte navn – den burde i stedet hedde ”fokuseret kontrol” eller blot ”kontrolydelse”. 

Er du i tvivl eller har behov for yderligere rådgivning, så kontakt Tandlægeforeningen på fagliginfo@tdl.dk

ANNONCE
ANNONCE
ANNONCE