ANNONCE
ANNONCE
ANNONCE
Patienter med dysfagi:

Det skal du være opmærksom på

Dysfagi rammer mange, og symptomet kan manifestere sig på flere måder. Få overblik over 7 forhold, du skal være opmærksom på, når du har en patient i stolen, der lider af dysfagi.

Foto: Shutterstock

Studie viser, at mindst halvdelen af patienter med cancer, neurologiske sygdomme, KOL og sklerose på et tidspunkt i deres sygdomsforløb har dysfagi – eller i daglig tale tyggesynkebesvær.

Dysfagi kan komme til udtryk på mange måder. Mange kommer fx til at hoste, når de synker mad eller drikkelse, og nogle kommer også til at hoste, når de synker saliva. Andre har nedsat tyggeevne, påvirket sensibilitet eller nedsat kraft. Patienter med dysfagi har markant forøget risiko for at blive fejl- eller underernæret, dehydreret eller få aspirationspneumoni eller opleve kvælningsfornemmelse, når de spiser.

Få overblik over 7 ting, du skal være opmærksom på

1. Mange dysfagipatienter har øget risiko for aspiration, og det medfører markant forøget risiko for pneumoni, hvilket kan være fatalt hos et svækket menneske.

2. Dårlig mundhygiejne øger risikoen for at udvikle pneumoni både pga. bakteriel kolonisering i mund og svælg, men også pga. risikoen for, at det bakteriefyldte saliva aspireres.

3. Hyposalivation vanskeliggør spiseprocessen og nedsætter den rensende og skyllende effekt. Mange med hyposalivation vælger at fugte munden med vand mange gange i løbet af dagen.

4. Trismus ses ofte hos patienter med hoved-hals-cancer og medfører, at de kun kan åbne munden ganske lidt.

5. Sensibilitetsforstyrrelser i såvel mund som svælg kan både vanskeliggøre evnen til at transportere maden mod svælget, men også øge risikoen for at aspirere, hvis maden ikke er tilstrækkeligt findelt, før den synkes. Desuden medfører nedsat sensibilitet ofte, at mad eller medicinrester ligger i mundhulen, eller fx at patienten ikke reagerer på en protese, der ikke passer.

6. Mange patienter har kvælningsfornemmelse, og ofte oplever de det dagligt i forbindelse med måltider.

7. Det er kendetegnende, at patienterne har nedsat livskvalitet. Udover en stor påvirkning under måltider bliver de ofte også socialt isolerede, fordi de undgår aktiviteter, hvor man spiser og drikker sammen.

Kilder

Dorte Melgaard, formand for Dansk Selskab for Dysfagi, seniorforsker ved Regionshospital Nordjylland.

Baijens LWJ, Clavé P, Cras P et al. European Society for Swallowing Disorders - European Union Geriatric Medicine Society white paper: oropharyngeal dysphagia as a geriatric syndrome. Clin Interv Aging 2016;11:1403-28.

Baijens LWJ, Walshe M, Aaltonen LM et al. European white paper: oropharyngeal dysphagia in head and neck cancer 2021;278:577-616.

ANNONCE
ANNONCE
ANNONCE