ANNONCE
ANNONCE
ANNONCE
Dansk forskningsnyt:

DNA-analyse afslører tidlig indvandring fra det nuværende Ukraine

Ny dansk forskning viser, at Jamnaya-DNA via de snorekeramiske folk spredte sig helt op til befolkningen i det nuværende Danmark.

For knap 5.000 år siden skete der en kulturel revolution i Europa. Udgangspunktet var Jamnayakulturen, der opstod i steppeområdet mellem floderne Bug i det nuværende Ukraine og Dnestr i det nuværende Rumænien. Herfra spredte en ny begravelsestradition (enkeltgrave, som har givet navn til Enkeltgravskulturen) sig mod nord og vest, og forskere fra Globe Institute (Københavns Universitet) har tidligere påvist, at der også foregik en migration af mennesker fra området ind i Europa, hvor de genetisk blandede sig med lokalbefolkningen, og heraf opstod den snorekeramiske kultur. Nu har ny forskning fra samme gruppe vist, at dette Jamnaya-DNA spredte sig via de snorekeramiske folk helt op til befolkningen i det nuværende Danmark.

Analyserne viste, at genomet hos de tre personer adskilte sig fra ældre danske fund

Resultaterne er opnået ved hjælp af DNA-analyse (Next Generation ”shotgun” sekventering) af to tænder og et knoglestykke fra tre personer i et enkeltgravsfund fra Gjerrild på Djursland. Inden analysen blev tændernes kroner fjernet, og rødderne blev beslebet på ydersiden med en diamantskive og indvendig med et bor for at fjerne eksogent DNA-materiale. Analyserne viste, at genomet hos de tre personer adskilte sig fra ældre danske fund ved at indeholde tydelige DNA-komponenter fra steppefolket.

Forskerne konkluderer, at enkeltgravsfolket fra Djursland med deres tydelige Jamnaya-DNA-signatur genetisk set må betragtes som en nordvestlig gren af den snorekeramiske kultur.

 

Kilder: Egfjord AF-H, Margaryan A, Fischer A, Sjögren K-G, Price TD, Johannsen NN, Nielsen PO, Sørensen L, Willerslev E, Iversen R, Sikora M, Kristiansen K, Allentoft ME. Genomic Steppe ancestry in skeletons from the Neolithic Single Grave Culture in Denmark. PLoS One 2021;16:1-21. 

ANNONCE
ANNONCE
ANNONCE