Annonce
Mere end 1.860 har skrevet under:

Dyb mistillid til STPS

Mere end en tredjedel af landets tandlæger udtrykker ”dyb mistillid” til Styrelsen for Patientsikkerhed i et åbent brev til sundhedsministeren. I Styrelsen afviser man kritikken af hygiejnereglerne. Det er for patienternes skyld, påpeger enhedschef og overlæge i Styrelsen for Patientsikkerhed.

Palle Christiansen tandlæge
vred.
Kontrol og mistillid har taget overhånd, mener tandlæge Palle Christiansen fra Græsted. Han har igangsat en underskriftsindsamling, hvor mere end 1.860 tandlæger har tilkendegivet deres mistillid til Styrelsen for Patientsikkerhed.
Tekst: Gitte Almer Nielsen / Foto: Reimar Juul
Dato: 29.01.2018

En massiv protest fra landets tandlæger har rejst sig mod Styrelsen for Patientsikkerhed. Mere end 1.860 har nu skrevet under på et åbent brev til sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V), som blev sendt i fredags. Her lyder det bl.a.:

- Dette åbne brev skal forstås som en klar mistillid til STPS. En mistillid født i frustration og afmagt over for et offentligt system, som ikke tydeligt fremstår som værende en institution med indsigt i det komplekse fagområde, som sundhed generelt er, og som tandsundhedsområdet i særdeleshed er.

Ifølge initiativtageren til underskriftsindsamlingen, Palle Christiansen, er brevet et udtryk for akkumuleret vrede og frustration over tid.

- Det kan ikke passe, at man er ved at presse en hel sundhedsbranche ud på et skråplan. Når man bliver ved med at komme med udokumenterede krav og udtrykke mistillid til os, så kan vi ikke have en dialog, siger Palle Christiansen og fortsætter.

- Vi ønsker derfor en dialog med ministeren, og vi beder ministeren om at få styr på sine tropper, siger klinikejeren fra Græsted, der også har været minister i Grønland.

STPS afviser kritik
I brevet til ministeren bliver der rejst 14 kritikpunkter af regler for bl.a. journalføring, røntgen og hygiejne. Sidstnævnte omfatter en kritik af forbuddet mod støvsugning på klinikken, samt kravet om sterilpakning af undersøgelsesinstrumenter, der bruges invasivt.

- Når vi beder om evidens for kravene, så kommer der ikke noget. Styrelsen skulle agere patienternes vagthund, men vi ser den mere som en jagthund over tandlægestanden, mener han.

I Styrelsen for Patientsikkerhed afviser man kritikken og understreger, at patienterne skal have mindst mulig smitterisiko.

- Patienterne skal udsættes for mindst mulig smitterisiko. Derfor har vi stillet krav om, at der ved tandbehandling, hvor der er risiko for blødning og dermed for bakterier i blodbanen, skal være sterile instrumenter, fordi de er i tæt kontakt med blodbanen, siger Anette Lykke Petri, enhedschef og overlæge i Styrelsen for Patientsikkerhed, til Ritzaus Bureau.  

- Ved at støvsuge kan man komme til at hvirvle støv og bakterier rundt i rummet, og derfor er der også risiko for, at det går i blodbanen på patienterne under en behandling, siger enhedschefen.

Hun påpeger desuden, at det risikobaserede tilsyn er vedtaget af et bredt politisk flertal, og at det er styrelsens rolle at administrere loven.

- Vi administrerer bare loven, som er vedtaget efter en hel række sager, hvor patienternes sikkerhed har været i stor fare, siger Anette Lykke Petri til Ritzaus Bureau.

”Det stopper ikke her”
I Græsted afviser Palle Christiansen at tage svarene fra STPS seriøst, og han afviser, at det skulle være et forsøg på dialog.

- Det her er kun starten på en længere proces, der er i gang. Brevet dækker slet ikke alle vores bekymringer. Der er flere områder, der skal oprettes op på. For hvad med retssikkerheden? Der er så meget magt i den styrelse, fastslår han.

- Nu har lægerne har fået presset styrelsen, og vi har også fået henvendelser fra tandplejerne og fodterapeuterne, som også udtrykker mistillid. Det stopper ikke her, fastslår klinikejeren.

9.000 LÆGER ER OGSÅ UTILFREDSE

Underskriftsindsamlingen kommer efter, at ca. 9.000 læger tidligere i januar også skrev under på, at de havde mistillid til Styrelsen for Patientsikkerhed. I brevet anklager lægerne styrelsen for at fokusere på straf og skyld frem for læring.

 

Du kan finde tandlægernes underskriftsindsamling her.

 

 

 

 

 

 

Kommentarer

1 Kommentarer

Kœre Alle. Glem nu ikke Rikke Freitag. Hun startede. Steen.
Annonce