Endnu en kæde melder sig i kampen

Syv tidligere dinTANDLÆGE-klinikker har dannet ny kæde. Sammenslutningen ser sig selv som alternativ til de kapitalfondsejede kæder.

Tekst:
Illustration:
Julie Asmussen

Syv tandklinikker, en privat investor og en stor dansk bank. Det er ingredienserne i den nyeste tandlægekæde på markedet. ORIS, som kæden hedder, ser sig selv som alternativ til kapitalfondsejede kæder. Virksomheden er nemlig skruet sammen, så tandlægerne ejer 67 % af kædeselskabet - både hvad angår indflydelse og andel i overskuddet - mens investoren Søren Bach og ansatte i kædeselskabet ejer resten.

- Vi har formået at finde en model, hvor tandlægerne bevarer den største indflydelse, samtidig med at vi har en privat investor med, så vi har midler til at investere i et stærkt kædekontor og områder som fælles uddannelse, markedsføring og HR, siger bestyrelsesformand Christel Piron. 

Balancegang
ORIS udspringer af det forliste forsøg på at lave en stor kæde ud af de godt 40 klinikker i dinTANDLÆGE. Flertallet valgte at fortsætte i det gamle samarbejde, mens et mindretal altså er trådt ud og har etableret ORIS. Et mindretal, som var blevet utålmodige med den model, dinTandlæge bygger på, med en høj grad af frivillighed og demokrati. 

Ifølge bestyrelsesformanden er ORIS et forsøg på at finde balancen mellem at afgive suverænitet på ikke-tandlægefaglige områder, for at tandlægerne til gengæld bliver aflastet for administrative byrder og får hjælp til udvikling af klinikkerne. 

Hun understreger, at alle tandlægefaglige beslutninger træffes af tandlægerne i kæden. Blandt andet er der oprettet en række udvalg, som skal arbejde med anbefalinger på tværs af kæden. 

Christel Piron mener, der er klar forskel på ORIS-modellen og de kapitalfondsejede kæder, selv om en del af klinikkernes overskud havner i lommen på ansatte i virksomheden og en privat investor.

- Det er klart, at vi har en investor med ombord som er interesseret i at tjene penge på sin investering, men vores udgangspunkt er ikke, at vi skal tjene kapitalinteresser. Vi er skabt af tandlæger for tandlæger, siger hun. 

Vil vokse til tidobbelt størrelse 
Med den nye sammenslutning håber ORIS-folkene at bygge en virksomhed op som kan hamle op med kæder som Tandlægen.dk og Godt Smil. 

Kæden har ambitioner om at udvide markant fra de nuværende syv klinikker. I løbet af 3-4 år skal omsætningen tidobles - svarende til en milliard kroner - gennem opkøb af nye klinikker, forklarer bestyrelsesformanden.

- Vi vil gerne op på en størrelse, hvor vi bliver hørt og set af både politikere, Tandlægeforeningen og de andre kæder. Vi synes ikke, det er kapitalkæderne alene, der skal sætte dagsorden, siger Christel Piron, som også kan fortælle, at en stor dansk bank har givet tilsagn om at investere i opkøbene af nye klinikker. 

Henrik Hedegaard, klinikejer, ORIS Tandlægerne Sundhedshuset Kolding

Hvorfor er I gået med i ORIS?
-
Vi får et stærkt fælleskontor. Vi får også mulighed for at lære af hinanden på tværs af kæden, fordi vi nu kan indsamle nøgletal og sammenligne os med de andre klinikker. Det giver nogle udviklingsmuligheder, som vi ikke havde før. Vi har tidligere været med i dinTandlæge, og det har vi været glade for. Men vi synes ikke, vi er kommet så langt som vi gerne ville, fordi alting skulle besluttes demokratisk. 

Hvordan har du det med, at I som klinik må afgive suverænitet på nogle områder?
Jeg føler faktisk, det er en lettelse. Hvis det er ting, som andre er bedre til, så har jeg det fint med det. Vi er som tandlæger ikke uddannet i ledelse, drift og markedsføring. Jeg synes, det giver god mening, at vi har folk som tager sig af det, mens tandlægerne tager sig af det faglige.

Kan det bekymre dig, at jeres klinik kan forsvinde i mængden, hvis kæden vokser sig ti gange større?
Det er ikke noget, jeg har tænkt meget over. Men for mit eget vedkommende ser jeg en større kæde som en fordel. Jeg har taget uddannelse i implantologi og kirurgi i London, og jeg vil få nemmere ved at udleve mine ambitioner om at fokusere på det, hvis der er mange klinikker med og vi kan henvise patienter til hinanden. 

Peter Lauridsen, klinikejer, ORIS Tandlægerne Tandlægehuset Assens

Hvorfor er I gået med i ORIS?
Der sker mange ting i branchen for tiden. Nye myndighedskrav, som tager tid at forholde sig til, og nye aktører, som bevæger sig ind på markedet. Vi vil gerne skabe et fællesskab, hvor vi kan hjælpe hinanden med administrative byrder og sikre at vi kan bevare fokus på det tandlægefaglige. 

Er det vigtigt for dig, at kæden ikke er ejet af en kapitalfond? 
Jeg synes, der er stor forskel på at være i en kæde, hvor ejerne udelukkende har som mål at tjene penge, og ORIS hvor tandlægerne selv har skabt rammerne, og målet er at have tilfredse patienter. Jeg ville have det dårligt med at være en del af et foretagende, hvor der fx var krav om stigende resultat måned for måned eller en fast skabelon, som jeg skulle tilpasse mig. Det er en stor tryghed at vide, at ORIS ikke er skabt med videresalg for øje. 

Men I har stadig en privat investor med som skal have del i jeres overskud?
Ja, og vi ved godt, at det ikke er et filantropisk foretagende. Søren (Bach, privat investor, red.) skal have noget ud af sin investering. Men vi har tillid til ham, og han kommer med en masse erfaring og lyst til at drive projektet fremad. Jeg føler, at jeg er en del af et meget spændende projekt, og oplever en stor pionerånd.