ANNONCE
Annonce

Gingivitispatienter kan fremover være grønne

Præcisering af retningslinjerne for undersøgelsesintervaller skal gøre flere patienter grønne.

Det skal fremover bløde fra mindst 15 % af fladerne, før man kan sige, at en patient har gingivitis – og dermed sende vedkommende ud ad det gule spor. Det fremgår af den reviderede kliniske retningslinje vedr. undersøgelsesintervaller, som Sundhedsstyrelsen sendte på gaden d. 4. juli i år. Har patienten blødning på mindre end 15 % af fladerne, kan tandlægen på baggrund af en individuel vurdering vælge at gøre patienten grøn.

Tiltaget har til formål at sende flere patienter ud ad det grønne spor og dermed begrænse overskridelsen af tandlægeoverenskomstens økonomiske ramme, der sidste år betød en merudgift på knap 200 mio. kr. for regionerne.

Og grænsen på de 15 % er ikke bare noget, man har grebet ud af luften. Der er grundlag i den internationale litteratur for at lægge snittet netop der, forklarer Rodrigo López, der er professor i parodontologi ved Tandlægeskolen i Aarhus. Han har været særligt indkaldt i Sundhedsstyrelsens arbejdsgruppe i forbindelse med revideringen af retningslinjen.  

Få et beregningsskema på ­Tdlnet.dk

På Tdlnet.dk kan du hente et skema, der gør det nemt at beregne, om en patient har blødning på mere eller mindre end 15 %.

– Fravær af blødning ved sondering er en god prædiktor for fravær af inflammation. Der er selvfølgelig tale om en arbitrær grænse, men når man nu skal operationalisere en beslutning, er det et fornuftigt sted at sætte den, siger Rodrigo López.

Det samlede billede
If. tandlæge, ph.d. Mette Rylev, der behandler parodontitispatienter i en henvisningspraksis i Aarhus, kan 15 %-grænsen være et udmærket diagnostisk værktøj for den enkelte behandler i almen praksis. Hun lægger dog vægt på, at man skal se på det samlede billede af, om tandkødet er sundt, da der er andre diagnostiske parametre, der indgår i vurderingen af inflammation, herunder rødme, hævelse etc. Derudover skal det også registreres, om der er plak til stede.

– Sundt tandkød bløder ikke. Det er en hovedregel, siger Mette Rylev.

Tandlægebladet har talt med flere kilder, der har kritiske indvendinger over for revideringen af retningslinjen, men ingen har ønsket at udtale sig til citat.

 

 

Kommentarer
ANNONCE