Annonce

Guldindlæg er stadig en god behandling

Tekst: Tandlæge, dr. odont. Bjarne Klausen / Illustration: Shutterstock

Guldpriserne er steget voldsomt, og de tider, hvor guldtænder var lig med høj social status, er for længst forbi. Men guld er stadig et godt og relevant materiale til restaurering af posteriore tænder, der er udsat for stort tyggetryk. Det bekræftes af en retrospektiv norsk undersøgelse.

Undersøgelsen omfattede 138 patienter med i alt 391 Klasse II guldindlæg, som var fremstillet mellem 1970 og 2015. Den gennemsnitlige observationstid var 11,6 år, og 93,6 % af indlæggene var på undersøgelsestidspunktet stadig i tilfredsstillende stand uden sygdom i tilstødende væv, mens 6,4 % var mistet eller havde sekundær caries eller tandfraktur.

Dermed kan den årlige mislykkethedsratio beregnes til 0,57 %, hvilket gør guld til et af de mest langtidsholdbare dentalmaterialer. Man bør derfor stadig overveje at anvende guldrestaureringer i områder, hvor æstetikken ikke er afgørende.
 

Mulic A, Svendsen G, Kopperud SE. A retrospective clinical study on the longevity of posterior Class II gold inlays/onlays. J Dent 2018;70:46-50.

Kommentarer
Annonce