Annonce
Dansk forskningsnyt:

Hovedpine forværrer TMD

Temporomandibulær dysfunktion (TMD) kan i sig selv være en særdeles ubehagelig tilstand; men lider man samtidig af hovedpine af anden årsag, forværres symptomerne på TMD yderligere. Det er konklusionen på et omfattende casekontrolstudie, som er udført i samarbejde mellem Institut for Odontologi og Oral Sundhed, Aarhus Universitet, og tre brasilianske universitetsafdelinger.
Undersøgelsen omfattede 50 patienter med TMD og hovedpine samt 47 patienter med TMD uden hovedpine. De to grupper var sammenlignelige med hensyn til køns- og aldersfordeling.

Forfatterne anbefaler en mere tværfaglig indsats i behandlingen af patienter, der lider af både TMD og hovedpine.

Resultaterne viste, at patienterne med TMD og hovedpine havde signifikant nedsat søvnkvalitet og signifikant lavere smertetærskel i m. masseter og m. temporalis anterior end patienter med TMD uden hovedpine. Desuden havde patienter med TMD og hovedpine signifikant højere tilbøjelighed til katastrofetænkning (fokusering på de negative konsekvenser af smerteoplevelsen).

Yderligere analyser afslørede, at det især var patienter med kronisk migræne, der havde nedsat søvnkvalitet, mens patienter med spændingshovedpine i højere grad havde nedsat smertetærskel i m. temporalis anterior. Forfatterne anbefaler en mere tværfaglig indsats i behandlingen af patienter, der lider af både TMD og hovedpine.

Costa YM, da Costa DRA, de Lima Ferreira AP, Porporatti AL, Svensson P, Conti PCR, Bonjardim LR. Headache exacerbates pain characteristics in temporomandibular disorders. J Oral Facial Pain Headache 2017;31:339-45.

Kommentarer
Annonce