ANNONCE
Annonce
Voxpop:

Hvilke krav skal TF stille til ny tandlæge-overenskomst?

Forhandlingerne om en ny tandlægeoverenskomst er i gang. Tandlægebladet har spurgt to tandlæger, hvilke krav TF skal stille.

Leila Seidelin Bache, klinikejer, Holbæk 
Hvilke krav synes du, at forhandlerne skal tage med til møderne med Danske Regioner?
– Det er svært at svare på, for jeg er i bund og grund imod den overenskomst. Den fratager os mulighed for at behandle vores patienter på den måde, som vi burde. 

Hvad mener du med det?
– Jeg får tit henvendelser fra patienter, som har været ude af systemet i årevis, og hvor jeg ville ønske, at jeg kunne invitere til en undersøgelse og måske give dem en gratis tandrensning, så de kunne mærke, hvordan det føltes bagefter. Det kunne i nogle tilfælde give dem den motivation, de mangler. 

Det betyder vel også noget for patienterne at få tilskud?
– Tilskuddet er så ringe, at både vi og patienterne ville være bedre tjent uden. Rammen begrænser os i korrekt faglig behandling. Og hvis vi ikke kan slippe for overenskomsten, må der sættes penge af til at geare klinikkernes IT-systemer efter den. Vi bør ikke betale for et gilde, som hverken gavner os eller vores patienter.

Læs Tandlægebladets øvrige voxpops her

Martin Karpf, klinikejer, Hellerup 
Hvilke krav synes du, at forhandlerne skal tage med til mødet med Danske Regioner?
– Tandlægeforeningen skal træde i karakter som en stærk fagligt orienteret interesseorganisation og nedtone det evindelige konkurrenceparameter og produktivitetsfokus, som RLTN (Regionernes Lønnings- og Takstnævn, red.) bevidstløst lægger op til. Konkurrencen er der helt naturligt, og flertallet af klinikkerne er i forvejen finjusterede forretninger, hvor der, som jeg ser det, ikke er en kæmpe gevinst at komme efter. 

Hvad fungerer ikke i den nuværende overenskomst?
– Jeg synes personligt, at parodontalydelserne hurtigt bliver meget omstændelige og dyre for patienterne. Jeg kunne godt tænke mig en forsimpling, men samtidig nuancering af disse ydelser. Det er trods alt ca. 40 % af befolkningen, som har marginal parodontitis i en eller anden grad.

Synes du, at det er rimeligt, at tandlægerne skal være med til at finansiere det, hvis rammen overskrides igen?
– Nej, for problemet er, at rammen ikke er stor nok. Jeg synes, RLTN stiller store krav til tandlægerne, hvis man kigger på den stadigt svindende andel, som tilskuddet udgør af finansieringen. Jeg mener i øvrigt også, at tandlægerne bør kompenseres for de bureaukratiske byrder, som diverse kvalitetsmodeller og retningslinjer helt uundgåeligt afføder.

ANNONCE