Annonce
Symposium:

Hvilken ny viden tog du med hjem?

Temaet var endodonti, da Tandlægeforeningen afholdt symposium den 3.-4. november i Bella Center. Vi har spurgt tre tandlæger, hvad de tog med hjem. 

Anita Ohm, tandlæge i Korsør

Hvilken ny viden tog du med hjem? 
– Jeg tror, det vigtigste, jeg fik med hjem, var, at man, efter man har brugt natriumhypoklorit, skal skylle efter med EDTA som en del af rodbehandlingsproceduren. 

Var der noget, der overraskede dig?
– Der er jo ikke sket de store ændringer i selve proceduren, men jeg synes, det var overraskende, at man på rigtig mange tænder faktisk kan lave en ortograd revision. Det var også overraskende, at man på tænder med både knækkede rodfile apikalt og stifter kan lave ortograd rodrevision. 

Er der noget, du vil gøre ander-ledes fremover?
– Ja, jeg vil skylle med EDTA som standard, hver gang jeg laver en rodbehandling.

Kasper Nedergaard, tandlæge i Aarhus og Horsens

Hvilken ny viden tog du med hjem? 
– Marga Ree holdt et meget oplysende oplæg om måden at fjerne stifter på. Tidligere ville jeg i højere grad have grebet til at lave retrograd rodbehandling med det samme, men blev nu oplyst om muligheden for stiftfjernelse og ortograd behandling, hvorved man kan undgå operativt indgreb. Desuden blev jeg oplyst om flere typer rodfyldningsmaterialer.

Var der noget, der overraskede dig?
– Ikke umiddelbart. Jeg er forholdsvis nyuddannet, så mange af tingene har vi lært på skolen.

Har du fået mod på at kaste dig ud i flere svære rodbehandlinger?
– Jeg vil selvfølgelig gerne have så meget erfaring som muligt. Men det handler om at finde en balance for, hvad man selv skal lave, og hvad man skal henvise til en specialist.

Simone Koch, tandlæge i Viby Sjælland 

Hvilken ny viden tog du med hjem?
– Hvor vigtigt det er at undgå debris efter udrensning for at få den bedste binding mellem rodfyldningen og rodkanal. Samt at Natriumhypoklorit efter EDTA giver erosioner.

Var der noget, der overraskede dig?
– Det overraskede mig, hvor meget klorhexidin optimerer bindingen inden fyldning.

Er der noget, du vil gøre anderledes fremover?
– Jeg kunne godt finde på at behandle med stift og plastisk opbygning lige efter en rodbehandling for at mindske risikoen for fraktur. 

Har du fået mod på at kaste dig ud i flere svære rodbehandlinger? 
– Patienter skal have den bedste behandling, så jeg vil hellere henvise til en klinik, der har mikroskoper og mere erfaring.

Kommentarer
Annonce