ANNONCE
ANNONCE
ANNONCE
Jette Møller er mentor:

"Hvis man giver, får man igen"

Jette Møller er frivillig mentor for to unge tandlæger fra Nepal og Egypten. Det er både sjovt og givende at bruge sig selv fagligt og menneskeligt for at hjælpe unge mennesker – og vigtigt at bidrage til god integration, lyder forklaringen.

Tekst: Anne Burlund / Foto: Kristoffer Juel Poulsen

– Prøve lige at lave en snorkelyd! Sådan rrrrrrr! illustrerer tandlæge Jette Møller med åben mund og kroppen bøjet bagover som en flitsbue. Hun er i gang med at demonstrere en ny snorkeskinne for sine to mentees Ahmed Hany fra Egypten og Sulochana Kunwar fra Nepal.

– Aaaj, haha! griner de to 28-årige tandlæger i munden på hinanden.

De er begge tilknyttet Jette Møller igennem Foreningen Nydanskers mentorordning for højtuddannede. Foreningen har eksisteret siden årtusindeskiftet, og erhvervsmentorordningen er et frivilligt netværk af mentorer, der hjælper med at støtte højtuddannede internationale borgere som fx tandlæger med at blive integreret på det danske jobmarked.

Jette Møller, der er medejer af Tandlægerne i Vanløse, kom med i foreningens erhvervsmentorkorps for nogle år siden efter at have været mentor for sin datters veninde.

– Jeg elsker at snakke og være sammen med unge mennesker – det giver mig energi! Og jeg fandt ud af, hvor givende det var at kunne hjælpe andre, siger Jette Møller og fortsætter:

– Samfundet bliver kun mere multietnisk, så jeg vil gerne hjælpe med at skabe en god integration. Danmark er et lille land, og når vi sender vores unger ud i verden, vil vi gerne have, at de bliver godt modtaget. Så jeg synes, at det er vigtigt også at hjælpe den anden vej. Hvis man giver, får man igen.

Med på klinikken
Sulochana Kunwar har været i Danmark i to år, men kun været tilknyttet Jette i et par måneder. Hun flyttede hertil med sin nepalesiske mand, der studerer på Niels Brock og efter sommerferien skal starte på Aarhus Universitet.

Jette Møller skal som hendes karrierementor give hende indsigt i, hvordan det er at arbejde som tandlæge i Danmark. Hun er derfor med Jette Møller på arbejde i klinikken i Vanløse 10 timer om ugen.

– Det betyder rigtig meget, at jeg kan være hos Jette og lære af hende. Jeg har en stor teoretisk viden med fra min uddannelse i Nepal, så jeg vil gerne blive bedre til den praktiske del af faget, forklarer Sulochana Kunwar, der ved siden af mentorforløbet i klinikken går til danskundervisning otte timer om ugen.

Hun tænker sig om, før hun svarer, og leder efter ordene, men taler stort set formfuldendt dansk.

Selvom både Sulochana Kunwar og Ahmed Hany er uddannede tandlæger fra deres hjemlande, kan de først arbejde som tandlæger i Danmark, når de har opnået dansk autorisation gennem Styrelsen for Patientsikkerhed.

Varigheden af autorisationsprocessen afhænger af, hvor hurtige de er til at lære dansk og bestå de faglige prøver. Det kan derfor tage flere år at opnå dansk autorisation og tilladelse til selvstændigt virke.

Vi skal interessere os noget mere for hinanden. Og vi skal tage vores skyklapper af 

Jette møller, tandlæge og mentor i foreningen nydansker

Danskermor
Jette Møller hiver fat i en række forskellige unitorer og skal lige til at forklare, da Ahmed Hany afbryder hendes talestrøm:

– Husk handsker! siger han, og alle tre griner højt.

– Godt! Tak Hany, så har du da lært noget af mig, siger Jette Møller.

Ahmed Hany kom til Danmark for to år siden, da han var gift med en egyptisk-dansk tandlæge. Ægteskabet holdt desværre ikke, men han er fast besluttet på at blive i Danmark og knokle for at få dansk autorisation, så han kan arbejde som tandlæge.

Han arbejder som klinikassistent hos en tandlæge på Nørrebro otte timer om ugen og har haft Jette Møller som mentor, siden han kom til landet.

– Jette er min danskermor! siger Ahmed Hany med et stort grin.

– Det er utrolig vigtigt at lære sproget og kulturen godt at kende, hvis man skal begå sig i et nyt land. Jette har været ligesom en ven for mig og hjulpet med alt lige fra dansk og ansøgningsskemaer til kærestesorger, forklarer Ahmed Hany og bliver afbrudt:

– Du ER min ven nu! understreger Jette Møller i en bestemt, men kærlig tone.

Der er mange grin og drilleri mellem de to, og man kan mærke, at de efterhånden kender hinanden godt.

Store kulturforskelle
Selvom begge unge tandlæger har en færdiggjort uddannelse med i bagagen, er der stor forskel på, hvad de har lært i deres hjemlande.

– Nepal er meget længere tilbage i forhold til teknologi og digitalisering. Så det er noget af det, som jeg og Sulochana har brugt tid på indtil videre.

Hvorimod Egypten ligner Danmark mere, så Ahmed har i stedet haft behov for at fokusere på at lære sproget og kulturen, forklarer Jette Møller.

I april havde hun Ahmed Hany med til Tandfaglige Dage i Bella Center. Og de går også ud og spiser middag og laver kulturelle ting sammen.

For Jette Møller gør det frivillige arbejde som mentor hende ikke nødvendigvis til en bedre tandlæge – men hun føler, at hun vokser som menneske.

– Vi skal interessere os noget mere for hinanden. Og vi skal tage vores skyklapper af, hvis vi vil forstå hinanden bedre.

 

Sådan bliver du mentor for en udenlandsk tandlæge

Som erhvervsmentor i Foreningen Nydansker kan du være med til at støtte udenlandske tandlæger i deres personlige og professionelle udvikling i Danmark.

Du bruger ca. to timer om måneden som mentor i 4-6 måneder. Du kan motivere og hjælpe med fx jobsøgning, ansøgning, CV, netværk og uskrevne regler på arbejdsmarkedet. Du vælger, hvilken opgave du finder interessant, og hvor du mener, du bedst kan bidrage. Hvis du har tid og overskud, kan du også blive matchet med flere mentees ad gangen.

Læs mere på www.foreningen-nydansker.dk

ANNONCE
ANNONCE
ANNONCE