"Jeg har gerne villet prikke til folks fordomme

Bare fordi man godt kan lide at lave tænder, behøver man ikke være på en bestemt måde, mener Sune Demant. Mød vinderen af Den Store Bagedyst, der først og fremmest er tandlæge og ph-d.-studerende med en stor passion for rodbehandlinger.

Tekst:
MESTERBAGER.
Selv om Sune Demant elsker at bage kager er han ikke i tvivl om, at han har valgt det rigtige fag.
Foto:
Thomas Nielsen

Mange danskere har uge efter uge siddet på kanten af sofaen og fulgt Sune Demants kamp med cremer, kompotter og komplicerede mousser, når Den store Bagedyst – eller Dysten, som Sune Demant bare kalder den – har rullet over skærmen onsdag aften. Og han endte, som de fleste måske ved, lidt overraskende med at tage finalesejren hjem med en skærsommernatsdrøm af en bryllupskage.  
Men Sune Demant kan meget andet end at bage, så Blomsterberg & co. jubler. Han er nemlig først og fremmest tandlæge og ph.d.-studerende, der har viet sit faglige fokus til endodontiens snørklede kanaler, og som brænder for sit fag ud over det sædvanlige. 
Tandlægebladet har taget en snak med ham om at slippe kravet om det perfekte og om at udfordre den stereotype forestilling om, hvordan man er, når man er tandlæge.   

Er der nogen paralleller mellem at være god til at lave rodbehandlinger og flotte kager?
– Jeg har haft en forståelse for materialer og konsistenser, som jeg har med fra tandlægefaget. Og også noget manuel forståelse. Som tandlæge er man vant til at røre ved ting og fornemme materialer og forudsige, hvordan de opfører sig. Det har været en god hjælp i Dysten.

Hvordan har det påvirket dit arbejde på klinikken og forholdet til patienterne, mens programmerne har kørt?
– Det har været hyggeligt, at folk har heppet. Mange af patienterne er da også kommet med kommentarer, men det har egentlig været meget stille og roligt. Og det er jeg glad for. Jeg er tandlæge, når jeg er på arbejde, og jeg vil helst holde tingene lidt adskilt. Det andet virker lidt useriøst, synes jeg. Lødigheden og respekten omkring mit fag er vigtigt for mig. 

Fakta om Sune

 

FØDT: 1983 i Odense

 

BOR:  Vesterbro i København

 

ARBEJDER: Henvisningstandlæge indenfor endodonti ved Amager Tandklinik i København samt hos tandlæge Marianne Holst-Knudsen i Herlev

 

UDDANNELSE: Cand.odont. i 2011, ph.d.-studerende ved Københavns Universitet

 

ØVRIGT: Vinder af "Den store bagedyst" 2016 på DR1

 

Har din medvirken i programmet bragt dig i tvivl om, om du har valgt den rigtige profession?
– Nej, det har det ikke. Jeg er enormt glad for tandlægefaget. Det er en fuldstændig fantastisk sammensmeltning af, at man bruger sit hoved og sine hænder. Vi er akademikere og håndværkere. Det kunne jeg ikke leve uden. Og så har jeg skabt mig selv en niche med rodbehandlinger, som jeg er vildt optaget af og glad for. Så nej, jeg kunne ikke forestille mig at være konditor. Det er jo i øvrigt også lettere at have kager som hobby end rodbehandlinger.

Har du tænkt over, at du på en måde var eksponent for tandlægestanden, når du var på TV? 
– Jeg har tænkt over, at jeg i hvert fald ikke skulle være tandlægen, ingen ville gå hos. Jeg prøvede fx at være nogenlunde soigneret, så jeg ikke var smurt helt ind i kagecreme og sådan. 

Hvordan har du håndteret det pres, det må have været at gå fra at være anonym tandlæge til kendt mesterbager onsdag aften i primetime?
– Det har ikke føltes som et pres. Tværtimod har det været lidt som et frikvarter fra den stress, der på nogle måder er forbundet med at være tandlæge. Jeg mener … skulle Ekstra Bladet finde på at tage et uflatterende billede af dig, så går verden jo ikke under af den grund. At the end of the day er det jo bare kage. Mens den fornemmelse, man har, hvis man har lavet en behandling, man ikke er tilfreds med, kan blive siddende i kroppen længe efter.

Mener du virkelig, at det er mindre stressfremkaldende at lave macarons på tid midt i primetime end at udøve det fag, du er uddannet til og har en del års erfaring med?
– Jeg elsker at være tandlæge, men man har også et stort ansvar over for sine patienter. Jeg ser det også hos mine kollegaer. De fleste tandlæger stiller store krav til sig selv. Mange er perfektionister, og det er en styrke i et fag som vores, men det er en balance, for det kan også dræbe arbejdsglæden. Jeg plejer at sige, at en tandlæge er sådan en, der laver en rigtig flot fyldning og bagefter ærgrer sig over, hvorfor den ikke blev flottere. 

Er du selv sådan?
– Ja, men det er noget, jeg arbejder med. Jeg tror, at det er vigtigt, at man som tandlæge holder fast ved, at man ikke skal kunne det hele perfekt. Alle skal kunne lave en rodbehandling, men det er o.k., at du ikke kan lave en svær rodbehandling. For mit eget vedkommende var et af de mest afstressende øjeblikke i mit liv, da jeg erkendte, at jeg aldrig kommer til at bore et implantat i. Man skal finde sin passion og dyrke det i stedet for at tro, at du skal være god til det hele.

Sagt om Sune

 

MELLANIE VENDT, studerende på Tandlægeskolen i København

– Når han underviser os i de teoretiske fag, sker det med humor, glimt i øjet og en god portion sarkasme. Men det skal man ikke lade sig narre af. For når man er med ham på klinikken, er han rolig, autoritær og super struktureret. Over for patienterne udviser han stor ro og tålmodighed, som om han har lavet det her i 40 år. Som studerende gør det en meget tryg. 

 

LARS BJØRNDAL, lektor på Tandlægeskolen i København, ph.d.-vejleder

– Han er vaks og dygtig. Man skal ikke sige tingene mange gange, før Sune har forstået det. Han er meget ambitiøs, og han har måske nogle gange en tendens til at have lidt for mange bolde i luften. Men dem griber vi. Alt i alt er det en fornøjelse at arbejde sammen med ham.

 

FREY BRUS MADSEN, ansat tandlæge på Amager Tandklinik, kollega

–  Ud over at være en god sparringspartner og meget engageret i sit fag, er Sune en kollega, der spreder god stemning på klinikken. Han har altid en tvetydig bemærkning, der skaber grin og letter stemningen. Hans døgn har flere timer end andre menneskers. Han har sit arbejde, sin ph.d., og så lige en aftale med nogle venner, en kage, et besøg hos familien på Fyn. Det er ufatteligt, hvad han kan nå.
 

Tror du, at du har påvirket folks billede af, hvad tandlæger er for nogle?
– Jeg har oplevet reaktioner fra folk, der var overraskede over, at en tandlæge kunne have man bun (langt hår sat op i en knold, red.) og sort neglelak. Ikke at jeg har neglelak på, når jeg går på arbejde, men jeg har gerne villet prikke lidt til folks fordomme. 

Hvad er det for fordomme, folk har om tandlæger?
– Mange har en stereotyp opfattelse af tandlæger som piger med perleøreringe og mænd med meget rene negle, der spiller golf og bor på den rigtige side af Lyngbyvejen. Bare fordi man godt kan lide at lave tænder, behøver man jo ikke være på en bestemt måde.

Hvorfor er det vigtigt at få gjort op med de fordomme?
– For at uddannelsen og faget kan tiltrække forskellige typer af mennesker. Det er ikke sundt for et fag, når det bliver for homogent. Det er fx svært for tandlægeskolerne at rekruttere til forskning i øjeblikket, fordi de fleste gerne vil ud i praksis og arbejde. Det truer fagets udvikling på længere sigt, hvis ikke der er nogen, der har lyst til at forske.

Hvad skal der ske?
Lige nu er der en ph.d., der skal skrives færdig, og så håber jeg at kunne få mulighed for at forske mere samt i min fritid arbejde med mad på en projektorienteret måde. Derudover har det været super sjovt at lave fjernsyn. Så hvem ved …

Ph.d.-projektet

 

Sune Demant arbejder på en ph.d.-afhandling om inflammation som aktivator og inhibitor af hårdtvævsdannelse i pulpa i forbindelse med dybe og ekstremt dybe cariesangreb. Projektet skal kaste lys over det dynamiske forhold imellem inflammation og regeneration af hårdtvæv.

 

Målet er på sigt at kunne undgå mange rodbehandlinger ved eksempelvis at stimulere pulpa til at skrue op for dannelsen af tertiær dentin via bioaktive stoffer igennem dentinen og hermed undgå perforering til pulpa.