Klinikker står i den værste økonomiske krise nogensinde

Næsten hver anden klinik i Danmark har oplevet fald i omsætningen på mere end 70 % pga. coronakrisen. Det viser ny undersøgelse fra Tandlægeforeningen. Formanden for klinikejerne, Torben Schønwaldt, betegner den nuværende økonomiske krise som den værste nogensinde.

Økonomisk krise corona
Tekst: KIM ANDREASEN, FREELANCEJOURNALIST / Illustration: Rasmus Meisler

Selv om det er næsten to måneder siden, at tandlægeklinikkerne åbnede igen efter coronanedlukningen, er den økonomiske situation for mange af klinikkerne fortsat alvorlig.

Således har COVID-19 for næsten halvdelen af klinikkerne betydet et fald på mere end 70 % i omsætningen, og 55 % af klinikkerne forventer at ville tabe 25 % eller mere, når deres års regnskab for 2020 skal gøres op.

Det viser en ny under søgelse fra Tandlægeforeningen, som 674 klinikker har deltaget i.

COVID-19-nedlukningen har været en dyr omgang

TORBEN SCHØNWALDT, FORMAND FOR KLINIKEJERNE

Næsten ingen løn
Torben Schønwaldt, formand for klinikejerne, tøver ikke med at kalde situationen for den værste økonomiske katastrofe for private tandlægeklinikker nogensinde.

– Det er meget alvorligt. Jeg behøver bare at kigge på min egen økonomi her på min klinik. COVID19-nedlukningen har været en dyr omgang. Jeg tror, mange af os ikke kommer til at få løn eller kun meget lidt i løn den næste tid. Når driftsomkostninger, lønninger, gebyrer mv. er betalt, så er der ikke meget tilbage, siger Torben Schønwaldt.

Nogen må måske lukke
Undersøgelsen viser også, at hver femte klinik forventer at være nødt til at fyre ansatte.

– Jeg tror også, at der er nogen, der må lukke. Hvis man ikke kan lave en aftale med sin bank eller har nogle penge stående, så kan det i yderste konsekvens betyde, at der er nogen, der må dreje nøglen om. Det vil nok ikke i første omgang være mange, men det at skulle ud og låne eller hente penge et andet sted gør, at klinikkerne er langt mere sårbare på den længere bane, siger formanden for klinikejerne.

Det går hårdt ud over tandlægerne, fordi varen er deres håndværk

ALLAN KAMP JENSEN, REVISOR OG PARTNER HOS PWC

Det går hårdt ud over tandlægerne
Hos revisionsfirmaet PWC, som har en del tandlægeklinikker som kunder, bekræfter statsautoriseret revisor og partner Allan Kamp Jensen, at tandlægerne er pressede økonomisk lige nu.

– Nogle af mine kunder vil måske opleve en omsætningsnedgang på helt op imod 40 %, når årsresultatet skal gøres op. Grunden til, at det går så hårdt ud over tandlægerne, er, at varen er deres håndværk. Det vil sige, at for hver 100 kr. tandlægerne omsætter, tjener de 85 kr. på behandlinger, når materialer og teknisk udstyr er betalt. Det viser, hvor meget omsætning der ryger, lige så snart de ikke har mulighed for at udøve deres håndværk, siger Allan Kamp Jensen.

Aftale med regionerne kunne hjælpe
Undersøgelsen viser også, at klinikejerne giver hjælpepakkerne en noget blandet vurdering, og besvarelserne indikerer, at tandlægerne har oplevet, at pakkerne ikke har været den håndsrækning, man kunne ønske.

Torben Schønwaldt pointerer, at hjælpepakkerne fra staten naturligvis er en positiv ting, men siger i samme åndedrag, at han og hans kolleger ikke har lyst til at være på støtten.

– Jeg mener i stedet, at det kunne være et stort skridt i den rigtige retning, hvis vi fik lavet en ordentlig ydelsesoverenskomst med regionerne. En aftale, der gjorde, at der kom langt mere overensstemmelse mellem fastprisydelserne og den tid, som vi bruger på dem, end der er i dag, hvor det er en ren underskudsforretning for os. Sådan en aftale ville kunne være med til at hjælpe os ud af den økonomiske krise, som vi står i lige nu, siger Torben Schønwaldt.

 

Kommer til at vare lang tid
Torben Schønwaldt frygter, at den katastrofale økonomiske situation for klinikkerne kommer til at vare ved i lang tid fremover.

– Både på grund af de skærpede retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen, men ikke mindst fordi patienterne ikke står i kø for at komme til tandlægen. De er nervøse for smitte og melder afbud til deres tider. Der er simpelthen nogle ydre omstændigheder, der gør, at vi langtfra kan omsætte for det, som vi plejer at kunne omsætte for, siger Torben Schønwaldt.

Tallene fra undersøgelsen taler også deres tydelige sprog og understreger Torben Schønwaldts oplevelser. 90 % af klinkkerne angiver, at de oplever enten færre eller meget færre patienter lige nu sammenlignet med før coronakrisen.

Jeg begynder at se, at nogle klinikker kommer godt i gang igen

TORBEN SCHØNWALDT, FORMAND FOR KLINIKEJERNE

Lidt mere optimisme er der at spore hos Allan Kamp Jensen.

– Der er ingen tvivl om, at de seneste tre måneder – specielt april – har været virkelig dårlige, men jeg begynder også at se, at nogle klinikker kommer godt i gang igen. Faktisk kan vi se, at der er nogle, der har fået indhentet så meget af deres omsætningstab, at de ikke længere kan få del i hjælpepakkerne. Det er naturligvis ikke godt for den enkelte, men det er da et tegn på, at økonomien er på vej til at stabilisere sig igen hos nogle klinikker, siger den statsautoriserede revisor fra PWC.