ANNONCE
Annonce

Kronisk smerte bliver anerkendt som sygdom

Patienter med kroniske smerter i ansigtet kan se frem til nye diagnoser og dermed bedre behandling. Det vurderer dansk professor, fordi WHO nu klassificerer kronisk smerte som diagnose på linje med andre sygdomme.

Foto: Shutterstock

Kronisk smerte bliver nu for første gang klassificeret som diagnose på linje med andre sygdomme, når verdenssundhedsorganisationen (WHO) til maj vedtager sit næste katalog over anerkendte sygdomme. Det betyder, at kroniske smertepatienter kan se frem til nye diagnoser og dermed bedre behandling, og derfor vil anerkendelsen få stor betydning for de ca. 20 % af befolkningen, der lider af kroniske smerter, vurderer professor Peter Svensson fra Tandlægeskolen i Aarhus. Han har sammen med forskere fra hele verden været med til at definere de nye diagnoser.

– Kroniske smerter kan man ikke måle og veje. Derfor har man hidtil ikke klassificeret dem som sygdom, men som symptom på en sygdom. Det bliver ændret nu, og det vil få stor betydning for patienter og for sundhedsvæsenet, siger Peter Svensson, der har bidraget til den del af sygdomskataloget, der handler om smerter i ansigtet og munden, som en fjerdedel af befolkningen lider af.

Smerter i ansigtet kan gå hårdt ud over livskvaliteten. Med mere præcise diagnoser kan behandlingen blive mere målrettet, fordi man går væk fra blot at betragte smerte som symptom. Nu bliver det for alvor slået fast i hele sundhedssystemet, at der skal andre former for behandling til, når det drejer sig om kroniske smerter.

Kommentarer
ANNONCE