ANNONCE
ANNONCE
ANNONCE
COVID-19:

Mere end hver 7. klinik kan ikke betale regninger

Coronakrisen har allerede haft massive økonomiske konsekvenser for landets tandklinikker, viser ny undersøgelse. ”En alvorlig situation,” vurderer formanden for klinikejerne, der håber, at regeringens økonomiske hjælpepakker kan afbøde truende konkurser.

Tekst: Anne Burlund
Dato: 07.04.2020

De danske tandklinikker er kommet under massivt økonomisk pres som følge af coronakrisen og nedlukningen af alle ikke-akutte behandlinger. Det viser en ny undersøgelse, som SMVdanmark har gennemført blandt mere end 750 medlemmer af Tandlægeforeningen i uge 13 og 14.

Her svarer 15 % – eller hvad der svarer til hver syvende adspurgte – at de ikke har likviditet nok til at betale regningerne i denne måned, mens 8 % svarer ’ved ikke’. 99 % svarer, at coronakrisen har påvirket omsætningen negativt og næsten halvdelen af klinikkerne har allerede nu oplevet et fald i omsætning på mellem 90-100 %.

En alvorlig situation, der bekymrer formand for klinikejerne i Tandlægeforeningen, Torben Schønwaldt:

Det er voldsomme tal, som afspejler situationens alvor

Torben Schønwaldt, formand for klinikejerne i tandlægeforeningen

– Det er voldsomme tal, som afspejler situationens alvor. Vi kender ikke det fulde billede og de langsigtede konsekvenser af denne krise, men der er ingen tvivl om, at alle klinikker vil blive mærket, siger Torben Schønwaldt, der vurderer, at de nyetablerede klinikker vil blive hårdest ramt, da de ikke har opbygget samme patientgrundlag og likviditet som de ældre klinikker.

Krise betyder fyringer
Den økonomiske nedtur har betydet, at 11 % af klinikkerne allerede har afskediget medarbejdere, mens yderligere 12 % forventer at måtte sige farvel til en eller flere ansatte i løbet af de næste tre måneder. 30 % ved endnu ikke, om den belastede økonomi betyder fyringer inden for den nærmeste fremtid.

Ifølge Torben Schønwaldt er det naturligt, når der opstår en så voldsom økonomisk krise, at mange klinikejere vil se på, hvordan klinikkerne kan trimmes og optimeres. Han håber, at regeringens hjælpepakker vil kunne mærkes ude på klinikkerne både i form af at bevare flest mulige arbejdspladser, men i høj grad også at afbøde evt. truende konkurser.

Hjælpepakker er utilstrækkelige
Noget tyder dog på, at klinikejerne ikke er så fortrøstningsfulde som deres formand. I undersøgelsen svarer lidt over halvdelen, at de ikke forventer, at støtteordningerne i tilstrækkelig grad kan holde hånden under deres virksomhed, mens ca. en tredjedel er i tvivl. Op mod ni ud af ti klinikejer fremhæver, at støtten til omsætningen ikke er stor nok i de fremlagte hjælpepakker, men også størrelsen på lønkompensationen og støtten til de faste udgifter er utilstrækkelig, mener et stort flertal af de adspurgte.

– Det er naivt at tro, at man kan blive dækket 100 % ind af hjælpepakkerne. Det kommer til at koste for alle i samfundet, og den kamel må vi også sluge, siger Torben Schønwaldt og understreger, at det derfor også er vigtigt – både for patienter og medarbejderne – at tandlægerne kan åbne igen, så snart det er ansvarligt, da det vil koste arbejdspladser.

Kleist: Alle kommer til at ofre noget
Ifølge Tandlægeforeningens formand er det fint, hvis hjælpepakkerne kan dække 80 % af klinikkens faste indtægter:

– Vi må indstille os på, at alle kommer til at betale og ofre noget, understreger Susanne Kleist, der anerkender, at der har være tvivl om en række definitioner i myndighedernes udmeldinger og retningslinjer, der ændrer sig løbende.

Vi kommer til at opleve konkurser

Susanne kleist, formand for tandlægeforeningen

Hun håber derfor også, at tandlægerne kan åbne tidligere end slutningen af juni, som myndighederne nu har varslet:

– Når der bliver lukket ned i mere end tre måneder, kommer vi til at opleve konkurser, og jeg frygter, at det vil gå værst ud over de nystartede klinikker. Det vil desværre også få konsekvenser for patienterne, der skal køre længere for at komme til tandlæge, vurderer Susanne Kleist, der derfor håber, at de udsatte klinikker kan lave aftaler med deres banker.

 

 

Kommentarer

12 Kommentarer

Lige netop derfor SKAL I forklare HK at hvis de ikke ønsker massefyringer så skulle de udvise samfundsind og stille mindre krav i deres overenskomst udlæg . Det giver jo hovedløst INGEN mening at forsætte med de forhandlinger.
Rolig nu. "Massefyringer", den retorik virker ikke - for en ex. 7% stigning giver ikke massefyringer. Du bør tjene godt, sådan som vores fag er indrettet. En stigning til HK, der følger generelle stigninger betyder måske, at du tjener lidt mindre. Kan du ikke klare det, kan du næppe klare en konflikt.
Du skriver også, at HK bør vise "samfundssind". Det er sgu lavt at bruge Corona i denne sammenhæng. Vores fag mistet lidt indtjening midlertidigt p.gr. af coronaen. Sådan er det at være selvstændig. Og vi får nu støtte af staten. Der er os, der som dag skylder!! Os der nu skal vise noget overfor resten.
Hejsa, vores klinik har udelukkende deltidsansatte, gode medarbejdere i KA- team'et . Den famøse tirsdag/onsdag hvor beslutningerne skulle træffes var der mange klinikejere der anså trepartsaftalen som den bedst anvendelige for at bibeholde det gode mandskab. Nu ser vi de reelle kompensationstal for deltidsansatte, og så er billedet ganske anderledes. TF må nødvendigvis få rettet op på denne "misinformation" om indholdet i trepartsaftalen således at 70% refusion også er gældende for deltidsansatte, og...……. gør det NU !!
Uenig. Vi kan sgu ikke bede om yderligere støtte fra staten. Vi klarer det som dag og har allerede fået meget. Tænk på de brancher, der ingen støtte får. Er du lukningstruet skyldes det nok også andre forhold.
Stop piveriet. Vi er en branche, der normalt tjener godt. Nu får vi tilmed støtte fra staten. Vi bør sige tak i stedet for at klynke. De klinikker, der har problemer har nok brugt for mange penge. Ikke sat til side. Mistet jordforbindelsen. Hvis vi ikke som branche holder en smule lav profil, går der ikke længe inden vi får et PR-problem. Selvfølgelig skal der også være tandlæger, der går ned. Jeg er overrasket over, at vi får så meget støtte som vi gør i lyset af vores normale gode indtjening.
Jeg har med stigende forundring og irritation læst Peters, som behændigt udelader sit efternavn, nedladende og belærende indlæg. Hvis man har haft klinik i mange år, har man forhåbentligt lagt til side til dårligere tider. Der er dog rigtig mange yngre kolleger, som købt klinikker, og som har stor gæld. De oplever pludselig en omsætningsnedgang til næsten 0 i måske 3 1/2 måneder samtidig med at der er faste udgifter, som ikke dækkes helt dækkes af de offentlige tiltag. De har formentlig ikke brugt for mange penge, ikke haft mulighed for at sætte til side endsige mistet jordforbindelsen, som Peter skriver. Steen Rosby
Peter uden efternavn er med overvejende sandsynlighed en (HK) troll. Han kører i det samme spor i alle de indlæg han for tiden kommenterer på. Jeg har det ok med nuanceret debat, men Peter giv dig nu til kende.
Torben, jeg har i anden tråd forklaret dig hvorfor jeg ikke bringer mit fulde navn som andre herinde. Hvis du ikke vil debat af den grund, så fint med mig. Jeg var af den opfattelse, at bolden og ikke manden var det relevante. At du hellere vil afmontere debatten ved at sige "troll" er din sag. Måske jeg blot vil undgå personlig ballade med flertallet af mine lokale kollegaer, der ikke deler mine synspunkter. Jeg er overrasket over, at du ikke bare tager debatten!?! Måske det bedre kunne ruste dig til kommende dialog med HK. Jeg synes ihvertfald at det generelle piveri herinde fra tandlæger, der har det ååhhh så hårdt er patetisk og uden ordentlig begrundelse.
@Steen Debatreglerne herinde kræver ikke efternavn, så det er vel ok. Er det kun hvis man modsiger andre, at det pludseligt skal være problem?? Jeg bringer ikke mit efternavn, da mange af mine lokale kollegaer har det svært med holdninger, der kritiserer os. Det gider jeg ikke indgå i, så derfor intet navn. Men du kan vel holde fokus på bolden. Tror du, at særligt mange tandlæger kommer til at gå i underskud i 2020? Næppe. Har man valgt at være selvstændig og tilmed får statsstøtte, så må man som alle andre være forberedt på op og nedture. Hvis vi som stand kører piveri-strategien, så kan vi hurtigt pilles ned med konkrete tal på vores forretninger. Derfor bringer jeg det op. Jeg begriber ikke at Torben m.fl. ikke kan se det. Beklager hvis standen har det bedst med kollektivt ondt af sig selv.
Det er helt fint at have andre holdninger, men jeg har ikke lyst til at diskutere med en person, som ikke tør stå ved dem. Steen Rosby
Steen, behændigt valg for dig. Så undrer det mig blot, at du startede debatten med mig. Men helt fint, at du ikke vil længere.
ANNONCE
ANNONCE
ANNONCE