ANNONCE
ANNONCE
ANNONCE
En tredje tandlægeuddannelse?

Ministeren svarer på syv spørgsmål

En tredje tandlægeuddannelse i Hjørring vil ifølge uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) bidrage til at løse problemet med tandlægemangel i Nordjylland.

Tekst: Freelancejournalist Kim Andreasen / Illustration: Flemming Dupont

Hvorfor skal der etableres en ny tandlægeuddannelse i Hjørring?
– Regeringen ønsker at styrke uddannelsesmulighederne udenfor de fire største byer. Vi mangler tandlæger. Især i Nordjylland.

Uddannelsen er dermed også en investering i, at man kan komme til tandlægen også i det nordjyske område i fremtiden. Tandlægeuddannelsen er meget søgt og dermed også mulig at placere udenfor de allermest populære adresser. Hjørring er et rigtigt godt bud i den nordjyske region udenfor Aalborg.

Hvordan skal uddannelsen finansieres?
– Vi har sat 600 mio. kr. af samlet set til anlægsudgifter til de potentielt nye uddannelser. Samtidig lægger vi også op til ekstra varig finansiering af uddannelserne.

Vil en ny uddannelse betyde et ekstra optag i forhold til i dag?
– Ja, der er lagt op til, at flertallet af pladserne på den nye uddannelse bliver nye pladser, men vi har ikke lagt os fast på noget konkret antal endnu.

Hvordan vil I sikre tværfagligt samarbejde med andre universitetsfag– især medicin. Der er jo ikke noget universitet i Hjørring?
– Men der er et universitet i Nordjylland, og det bliver Aalborg Universitet, som bliver rammen for det her potentielt nye uddannelsestilbud. Derfor er der en oplagt synergi til medicin i Aalborg.

Den kliniske del af uddannelsen kræver et stort patientgrundlag. Er en by som Hjørring med 64.000 indbyggere stor nok til at sikre det?
– Jeg ser tandlæge i Hjørring som en nordjysk uddannelse. Det er en region, hvor der både er mulighed for at bevæge sig med bil og offentlig transport meget nemt til Hjørring, og det er jeg helt sikker på, at folk kommer til at gøre.

Hvordan vil I sikre, at en ny uddannelse i Hjørring kan rekruttere videnskabeligt personale. Det er i forvejen vanskeligt på de to eksisterende uddannelser?
– Aalborg Universitet går aktivt ind i opgaven, og vi er også i dialog med både Aarhus og Københavns Universiteter i forhold til, hvordan vi gør det bedst.

Hvornår regner I med, at der kan være en tandlægeuddannelse klar i Hjørring?
– Vores udspil og de økonomiske rammer forhandles lige nu i Folketinget. Vores mål er, at de nye uddannelser skal være klar frem mod 2025. Men det kan da godt være, at en tandlægeuddannelse kommer til at tage længere tid at etablere. Når vi tager en lidt sværere opgave som at oprette en tandlægeskole på os, er det fordi, at vi kan se, at der er stor tandlægemangel og et stort potentiale, og at det er en meget populær og søgt uddannelse.

ANNONCE
ANNONCE
ANNONCE