ANNONCE
ANNONCE
ANNONCE
Air polishing:

Muligt alternativ til ultralyd og curette

Air polishing er en relativt ny metode til fjernelse af biofilm på tænder. Men hvor anvendelighed er metoden i forbindelse med parodontalbehandling? Det belyser nyt dansk studie. 

Foto: Shutterstock

Air polishing er en relativt ny metode til fjernelse af biofilm på tænder. Biofilmen fjernes med en kombination af komprimeret luft, vand og abraderende partikler, mens tandsten ikke fjernes. Forskere fra Institut for Odontologi og Oral Sundhed (Aarhus Universitet) har sammen med brasilianske kolleger udarbejdet en grundig systematisk oversigt over metodens anvendelighed i forbindelse med parodontalbehandling.

Oversigten omfatter 13 randomiserede kontrollerede studier, hvor air polishing blev sammenlignet med ultralyd og/ eller håndinstrumenter. Kun fire af studierne havde observationsperioder på mere end 180 dage. Tre af studierne med lang observationstid fandt ingen forskel på air polishing og konventionelle metoder med hensyn til pochereduktion, mens et enkelt studie fandt bedre pochereduktion med håndinstrumenter.

Der blev ikke fundet nogen signifikante forskelle mellem metoderne, når det drejede sig om plak, blødning eller fæsteniveau. Derimod kunne man konstatere højere patienttilfredshed og mindre tidsforbrug ved air polishing end ved konventionelle metoder. Der blev ikke konstateret nogen bivirkninger til behandlingen. Forfatterne konkluderer, at air polishing synes at være et sikkert, behageligt og tidsbesparende værktøj, som kan bruges i kombination med konventionelle instrumenter i den initiale fase af parodontalbehandling og alene i vedligeholdelsesfasen.

De påpeger dog, at kvaliteten af de eksisterendeundersøgelser kun er moderat, og  at en stor del af studierneer sponsoreret af industrien. De efterlyser endvidere studier med observationsperioder på mere end et år. 

Kilde

Nascimento GG, Leite FRM, Pennisi PRC, López R, Paranhos LR. Use of air polishing for supra- and subgingival biofilm removal for treatment of residual periodontal pockets and supportive periodontal care: a systematic review. Clin Oral Invest 2021;25:779-95.

ANNONCE
ANNONCE
ANNONCE