Hvordan får vi unge til at gå til tandlæge?

Voxpop

Mariana Cuevas Messenger, Gentofte
– Vi gør meget ud af at forklare de unge, hvor vigtigt det er med regelmæssig tandundersøgelse, hvis de vil undgå dyre og krævende behandlinger på sigt. Vi siger altid ved det sidste besøg i tandplejen, at det er vigtigt, at de finder en tandlæge i privat regi, og at vi derefter sender røntgen og journal, så de kan fortsætte, hvor vi slap.

– Jeg tror, at de unge synes, at det er dyrt at gå til tandlæge. Hvis de er på SU, er det måske ikke tandlægebesøg, der bliver prioriteret først. – Vi, der arbejder i kommunalt regi, har et ansvar for at informere de unge og opfordre dem til at finde en tandlæge. Men de unge har selvfølgelig også selv et ansvar for at få det gjort. Det er jo i sidste ende dem selv, det går ud over, hvis de ikke gør.

Lone Petersen, Køge
– Vi har en fast procedure, hvor vi informerer de unge, når de forlader den kommunale tandpleje. Men når vi slipper dem, har vi jo ingen kontrol over, hvad der så sker. – Jeg synes, der skal være en bedre opsøgende indsats, der husker de unge på, at det er tid til at vælge en tandlæge. Man kan så diskutere, om det ansvar skal ligge hos tandlægen eller regionen – jeg er nok af den overbevisning, at regionerne skal være mere opsøgende.

– Jeg tror, at den største barriere for de unge er, at det begynder at koste penge at gå til tandlægen. Mange unge flytter hjemmefra, og så er det nok ikke det første, man tænker på eller prioriterer.

Mina Musavi, København
– De fleste unge har sunde tænder, og er derfor nok ikke opmærksomme på konsekvenserne af at droppe tandlægen. Jeg tror, at det er helt afgørende, at de unge bliver oplyst om, hvad det kan betyde for deres tænder, hvis de ikke går til tandlæge. De fleste danskere ved, at man bør børste sine tænder to gange om dagen. Men de færreste ved, at man ikke nødvendigvis kan mærke, hvis man har et hul.

– Jeg tror, at løsningen er en kombineret indsats. Det offentlige burde sammen med Tandlægeforeningen og måske DR køre store offentlige kampagner om konsekvenserne af at droppe tandlægen. De unge skal have et skub, men når de kender konsekvenserne er det også op til dem selv at træffe et oplyst, aktivt valg.