Blødere drikkevand i København øger risikoen for caries

Når drikkevandet i Hovedstaden over de næste år bliver blødgjort, betyder det mindre afkalkning af bruser, kaffemaskine og elkedel. Men formentlig også flere huller i tænderne på storkøbenhavnerne, viser en kortlægning af sammenhængen mellem caries og indholdet af calcium i drikkevandet.

Kommunekort fluorid
Tekst: Anne Burlund

Hovedstadens Forsyningsselskab (HOFOR) vil frem mod 2024 opsætte blødgøringsanlæg på alle vandværker i hovedstadsområdet for at sænke vandets hårdhed fra de nuværende 20-30 dH til 10 dH. Det sker ud fra miljø- og energihensyn, da blødere vand giver mindre kalk. Elektriske apparater som vaskemaskine og elkeddel holder derfor længere og kræver mindre sæbe og rengøringsmiddel.

Brøndbyvester Vandværk fik som det første i landet opsat et afkalkningsanlæg og kunne i efteråret 2017 levere blødere vand til borgerne. Resultaterne fra Brøndby skal bruges til at udrulle blødgøringsanlæg i resten af hovedstadsområdet over de kommende år.

Men selvom det kan lyde besnærende med blødere vand, der giver mindre tilkalkede kaffemaskiner og vandhaner, så er der også en bagside af medaljen. En gruppe forskere undersøgte i 2004 cariesforekomsten hos 52.057 15-årige skolebørn i de daværende 249 danske kommuner. Og konklusionen – som også fremgår af kortene på disse sider – var klar: I kommuner med blødere drikkevand, hvor koncentrationen af calcium og fluorid var reduceret, var cariesforekomsten markant højere end i kommuner med hårdere drikkevand.

Ifølge Kim Ekstrand, lektor og ph.d. ved Odontologisk Institut på Københavns Universitet, er der ingen tvivl om sammenhængen mellem caries og indholdet af fluorid og calcium i drikkevandet. Han nævner også husstandsindkomst som en afgørende faktor. Han mener, at befolkningen ved alt for lidt om, hvilke konsekvenser det har, at drikkevandet bliver blødgjort:

– Den offentlige debat om blødgøring af drikkevandet fokuserer meget på miljøhensyn, og at borgerne kan spare penge, når der er mindre kalk i vandet. Og det er selvfølgelig også fint. Men befolkningen bør vide, at risikoen for caries stiger, når vandet bliver blødere. Og hvad de i så fald skal gøre for at undgå huller.

Læs vores fokusartikel om cariesforebyggende tiltag i forbindelse med blødgøring af drikkevandet her.

Kilder

Bruvo M, Ekstrand K, Arvin E et al. Optimal drinking water composition for caries control in populations. J Dent Res 2008;87:340-3.

Arvin E, Bardow A, Spliid H. Caries affected by calcium and fluoride in drinking water and family income. J Water Health 2018;16:49-56.