"Fagpolitik har gjort mig mere modig"

Som nyvalgt hovedbestyrelsesmedlem i Tandlægeforeningen håber Karen Kongsbak bl.a. på at være med til at give tandlægerne arbejdsglæden tilbage. Tandlægebladet har mødt Karen til en snak om den nye start.

Karen Kongsbak
Tekst: Anne Burlund / Foto: Thomas Nielsen

Hvad får du som tandlæge ud af at engagere dig i fagpolitisk arbejde?
– Som ansat tandlæge sidder man ofte med 1-2 kollegaer, så i det fagpolitiske arbejde får jeg en bredere kreds af kollegaer, jeg kan sparre med om forskellige ting. Og så synes jeg, at det er fedt at have en holdning til sit fag og være med dér, hvor det sker – og kunne gøre en forskel for sine kollegaer. Personligt har det fagpolitiske arbejde gjort mig mere modig – nu tør jeg stille mig op og holde en tale! Det turde jeg ikke før. Så fagpolitik er også, at nogen skubber dig ud i ting, du måske ikke selv havde overvejet. Fx blev jeg opfordret til at stille op til hovedbestyrelsen, så det var også et skulderklap.

Hvilke aftryk har du sat i dit fagpolitiske arbejde?
– Jeg var med i processen om at gøre Københavns Tandlægeforening mere smidig og åben. Fagpolitik er jo også det lange seje træk og at få sat gang i nogle processer. Og den erfaring har jeg gjort mig – at det ofte tager tid at få ændret ting. Når man ikke er fagpolitisk aktiv, kan man måske godt sidde derhjemme og tænke ”hvorfor kan de ikke gøre det og det?” Så jeg har helt klart fået en forståelse for, at alting ikke kan fikses over night, men kræver en masse benarbejde.

Hvad vil du arbejde for i hovedbestyrelsen?
– Alt for mange tandlæger er udbrændte og ønsker at forlade faget – også de helt unge. Den udvikling vil jeg gerne være med til at vende, så tandlægerne får deres arbejdsglæde tilbage. Men jeg vil også gerne arbejde for, at man kan bruge sin tandlægeuddannelse, kompetencer og erfaring på en anden måde – fx i medicinalindustrien eller ved at arbejde med ledelse eller noget helt tredje.

Hvorfor tror du, at så mange tandlæger brænder ud?
– Der er mange regler og krav fra myndighederne. Selvfølgelig skal der være styr på hygiejne og journaler osv., men måske det kan gøres på en anden måde, så tandlægerne ikke føler sig truet med bål og brand? Man sidder ofte alene med en masse uforståelige krav. Det oplevede jeg selv i børnetandplejen, hvor der var mange regler og ligegyldige procesmøder uden konkrete resultater. Jeg har prøvet at køre på arbejde og bare mærke en knude i maven og tænke ”skal jeg bare vende om og cykle hjem?” Det gav en vis mathed – og jeg fik lyst til at prøve noget nyt.

Hvad kan du bidrage med?
– Jeg bliver ikke den, der holder store brandtaler på Christiansborg, men jeg håber, at jeg kan bidrage med noget på de indre linjer. Jeg er kommet med i arbejdsgruppen, der skal undersøge mulighederne for en barselsfond, og det arbejde glæder jeg mig meget til, da der i den grad er brug for en mere tidssvarende barselsordning i den private sektor.

Hvad er den største udfordring, som tandlægerne står over for i dag?
– Manglen på tandlæger – at kunne nå at følge med ift. de store årgange, der går på pension. Og så igen de mange, der bliver syge og brænder ud. Vi skal passe bedre på folk, mens de er på arbejdsmarkedet.

CV

  • 2002
    Kandidat fra Tandlægeskolen i København
  • 2002-12
    Ansat i børne- og ungdomstandplejen i Høje-Taastrup
  • 2012-18
    Ansat i privat praksis i København
  • 2015
    Valgt ind i Tandlægeforeningens sundhedsudvalg
  • 2018
    Valgt til Tandlægeforeningens hovedbestyrelse

I NY START går Tandlægebladet tæt på skift i (arbejds)livet som tandlæge. Hvis du selv eller en kollega står overfor et karriereskift eller en omvæltning, som du har lyst til at fortælle om, hører redaktionen gerne fra dig på TBredaktion@tdl.dk