Er GDPR en administrativ byrde?

Persondataforordningen er blevet stemplet som en administrativ byrde. Ser tandlægerne også sådan på det? Det har Tandlægebladet spurgt tre klinikejere om.

Voxpop

Lars Enevoldsen, klinikejer, Aalborg

- Ja, det er det. Hos os har min kompagnon taget sig af det, og vi har brugt en del tid på det. Vi er ikke helt igennem, men vi er godt på vej og har helt styr på det digitale, men vi mangler nogle praktiske ting som fx låse på kartoteksskabe.

- Jeg oplever, at kravene er skudt langt over mål. Min erfaring er, at vi slet ikke har de udfordringer med opbevaring af personlige oplysninger, som fx offentlige instanser har.

- Når det er sagt, så har persondataforordningen da betydet, at vi har fået gennemgået vores backupprocedurer, og det er egentlig ganske fornuftigt.

Susanne Corfitsen, klinikejer, Højbjerg

- Det må man sige ja til. Det har været besværligt at implementere, og vi har brugt en del ressourcer på det. Nu hvor det er implementeret, er det største irritationsmoment, at vi konstant skal logge af og på.

- Der er jo ingen logik i, at vi ikke længere kan maile regninger og overslag til patienter, som vi hidtil har gjort, mens vi gerne må sende personfølsomme data med posten.

- Jeg har svært ved at få øje på, hvordan det her bidrager med noget positivt i hverdagen. Men overordnet set fra et samfundsmæssigt perspektiv er det fint, at data ikke kan misbruges.

Marie-Louise Bom Hansen, klinikejer, Lyngby

- Nej, det synes jeg faktisk ikke. Tandlægeforeningens materiale har været en stor hjælp, så tidsforbruget har været rimeligt.

- Der er egentlig ikke så meget nyt i det, men vi har ligesom fået kniven for struben og er tvunget til at få styr på håndtering af personfølsomme data. Og det er fint, vi skal oppe os. Jeg oplever det som et godt værktøj til at reflektere over, hvordan vi håndterer den type data.

- Lige nu er den største udfordring helt almindelig korrespondance med patienter. Når de fx sender en mail, så kan vi ikke svare dem via en krypteret mail. P.t. går jeg via al dente og genererer et brev, som jeg kan sende krypteret.