Er du bekymret for dit arbejdsliv?
Der er sket meget i tandlægebranchen, siden årets kandidater valgte faget til: Den økonomiske ramme er blevet for lille, overenskomsten er opsagt og politikerne vil have en ny model for voksentandplejen. Og i foråret tilkendegav knap halvdelen af landets tandlæger, at de overvejede at droppe arbejdet pga. krav fra myndigheder. Hvordan påvirker det de nyuddannede tandlægers syn på deres fremtidige arbejdsliv - er de bekymret?
Safa Sarac, København
- Udviklingen påvirker mig ikke, men de erfarne tandlægers indstilling påvirker mig. I gruppen Tandlæger på Facebook er der meget utilfredshed. Jeg ville ønske, der var bare én tandlæge, der sagde til os nyuddannede og de studerende, at vi skal glæde os til at komme ud og arbejde. Det ville være skønt, hvis tandlægerne prøvede at motivere os lidt mere på trods af alle ændringerne.
Irene Bandier, København
- For mig er det både-og. Jeg er ikke bekymret for myndighedskrav osv. Men der er andre ting, der kan bekymre mig. Da jeg startede på studiet, vidste jeg godt, at tandlæger har ry for at være nogle pengegriske bavianer. Men det bekymrer mig, at danske politikere nu bakker op om den påstand og endda er med til at puste til den. Det er populisme, og det er skræmmende.
Mathias R. Damgaard, Aarhus
- Ja, jeg er bekymret, og jeg ville formodentlig have valgt en anden uddannelse i dag. Jeg er bekymret for politikernes magt i forhold til, hvor lidt erfaring de har med vores område. Jeg har uddannet mig, fordi jeg vil yde den allerbedste behandling, men love og økonomi forhindrer det, og den jobsikkerhed, jeg havde satset på, forsvinder.
Emma Marker, København
- På nuværende tidspunkt er jeg ikke bekymret for mit arbejdsliv pga. udviklingen i branchen. Min bekymring går mere på, om jeg har nok klinisk erfaring, og om jeg kan leve op til de forventninger, som mine fremtidige arbejdsgivere har til mig. Som nyuddannede kender vi ikke til andet end den virkelighed, vi kommer ud i, så for os vil det forhåbentlig ikke komme til at fylde så meget. Jeg vil i hvert fald bestræbe mig på, at det ikke skal influere på min fremtidige beskæftigelse.
Christiane La Cour, Aarhus
- Jeg er bekymret for, om det kommer til at tage arbejdsglæden fra mig på sigt. Det er bl.a. frygten for, at dokumentation og journalføring kommer til at betyde meget mere end de egentlige behandlinger, der fylder.
Katrine Glaston Stærmose, København
- Jeg er ikke bekymret som sådan, men der er en masse men’er. Det sidder i baghovedet, at der er kommet en masse krav og regler, vi skal leve op til. Og jeg kan være bekymret for, om det bliver muligt at have 100 % fokus på patienterne, eller om alt det administrative vil fylde for meget. I forhold til, hvad fremtiden bringer, så håber jeg, at der kan komme en afklaring på lovgivningen, som både politikere og tandlæger kan leve med. Det virker ikke, som om der er meget, man kan blive enige om nu, og det er bekymrende både for tandlæger og patienter. Men jeg glæder mig under alle omstændigheder rigtig meget til at komme i gang.
Jonathan Stonor, København
- Jeg er ikke bekymret for mit arbejdsliv. Som helt nyuddannet synes jeg endnu ikke, jeg er i stand til at vurdere, hvor stor indflydelse myndighedskravene har på tandlægers hverdag og arbejdsliv. Når det så er sagt, er det tydeligt, at nogle af kravene og hele det absurde forløb vedrørende overenskomsten er helt hul i hovedet. Så hvis udviklingen fortsætter i samme spor, og jeg skal svare på samme spørgsmål om et par år, kan jeg da ikke afvise, at mit svar vil være anderledes.
Rebecca Kierdorf, København
- Nej, det påvirker mig ikke. Da jeg er nyuddannet, ved jeg ikke, hvad jeg mister, eller hvordan det var bedre i “de gode gamle dage”. Mit drømmejob er stadig at være tandlæge.
Se alle de nyuddannede tandlæger i næste nummer af Tandlægebladet, hvor vi bringer fotos af kandidaterne fra Tandlægeskolerne i Aarhus og i København. Læs også Ny start her.