Ny start:

"Der er tidspunkter, hvor man tvivler på sig selv

Tvivl og frygt er ikke nødvendigvis dårlige ting at bære med sig, mener den nyuddannede tandlæge Omid Poorkhabaz. Det inspirerer ham tværtimod til at yde alt, hvad han kan, og have respekt for den opgave, han står overfor.

Omid Poorkhabaz
Tekst: Gitte Almer Nielsen / Foto: Lizette Kabré

 

Fra: Studerende på Tandlægeskolen i København

Til: cand.odont.

Tillykke med din nye titel. Hvad skal der ske nu?
– Jeg skal ud og have et job, men først og fremmest skal jeg have noget ferie. Jeg kan se frem til omkring 40 år på arbejdsmarkedet, så jeg tænker, at en måneds ferie er i orden. Men jeg tror ikke, det bliver svært at finde et job, især ikke hvis man er villig til at gå på kompromis med krav i forhold til beliggenhed og transport.

 

Hvordan har de fem år på skolen været?
– Det har været fem blandede år. Der har været gode og dårlige dage og mange udfordringer. Men man vokser, udvikler sig og får rykket sine grænser. Det er jo det, der skal til for at blive bedre og blive en god tandlæge. På andre studier læser man en bog, går til eksamen, men på tandlægestudiet er tingene mere turbulente. Vi har med mennesker at gøre, og vi står derfor tidligt med et stort ansvar. Og der er tidspunkter, hvor man tvivler på sig selv, om man overhovedet er god nok, og om man bliver det, fx når et behandlingsforløb ikke går, som man ønskede. Men sådan er tandlægejobbet, og jeg ville da heller ikke være nogen af oplevelserne foruden.

Tager du den tvivl med ud på arbejdsmarkedet?
– Selvfølgelig gør jeg det. Jeg føler, at tvivlen og frygten for, om man nu er god nok, hjælper en til at yde alt, hvad man kan. Man skal aldrig læne sig tilbage, men have respekt for den opgave, man står overfor. Andet ville være et forkert udgangspunkt uanset opgaven.

Hvad er en god tandlæge i din optik?
– Der er flere aspekter i det. Først og fremmest handler det om at etablere en fin kontakt til patienterne. At være oprigtig og hele tiden vurdere situationen, og man må ikke overvurdere sine egne evner. Og så handler det naturligvis om at kunne sit håndværk og holde sig fagligt opdateret.

Hvor ser du dig selv i fremtiden?
– Det er svært at sige nu. Jeg skal først ud og prøve nogle ting af og se, i hvilken retning mine interesser peger. Men jeg vil gerne dygtiggøre mig indenfor et enkelt felt og blive rigtig dygtig til det, fremfor at blive en allround tandlæge. Jeg tror, den tilgang gavner både patienter og mig som tandlæge, fordi man ikke kan være dygtig til det hele.

Alt står åbent, og du skal ud og forløse alt det, du har lært. Det må være en spændende tid?
– Helt bestemt. Jeg tænker tit på Zinedine Zidane (fransk fodboldspiller, red.), der i forbindelse med skiftet til Real Madrid sagde, at han var i tvivl, om han kunne klare det, om han var dygtig nok. Det er en meget fin holdning, synes jeg. På samme måde skal jeg nu ud og udfolde mit potentiale, men jeg vil gå til det med ydmyghed, fordi jeg mener, at den tilgang gør, at man ikke læner sig tilbage, men at man holder sig på tæerne.

CV

  • 2011-18
    Studerende på Tandlægeskolen i København
  • 2018
    Færdiguddannet fra Tandlægeskolen i København

I Ny start går Tandlægebladet tæt på skift i (arbejds)livet som tandlæge. Hvis du selv eller en kollega står overfor et karriereskift eller en omvæltning, som du har lyst til at fortælle om, hører redaktionen gerne fra dig på TBredaktion@tdl.dk