Ny viden:

Miconazol mundhulegel og warfarin er en livsfarlig blanding

Warfarin

Det er heldigvis yderst sjældent, at behandling i tandlægeregi har dødelig udgang. Men interaktion mellem miconazol mundhulegel (Brentan, Daktarin) og warfarin (Marevan, Warfarin ”Orion”) kan faktisk føre til livstruende tilstande, fordi miconazol hæmmer nedbrydningen af warfarin og dermed forstærker virkningen af stoffet.

I en ny artikel i British Dental Journal beskrives tre britiske tilfælde fra de seneste seks år. Alle tre patienter var ældre (63-80 år) og fik warfarin på grund af atrieflimren eller tidligere blodpropper. De fik ordineret miconazol-gel af henholdsvis læge, tandlæge og apoteker på grund af gener fra mundhulen. Alle tre døde inden for tre uger efter påbegyndelsen af miconazol-behandlingen; de to døde af intrakranielle blødninger, den tredje af indre blødninger efter fald i hjemmet.

I Danmark er der ikke rapporteret dødsfald; men på pro.medicin.dk omtales et tilfælde, hvor en patient i Marevanbehandling måtte hospitalsindlægges i flere uger for at få justeret sin INR-værdi, efter at en tandlæge havde ordineret mundhulegel.

Det påpeges i den engelske artikel, at behandlere ofte overser interaktionen mellem miconazol og warfarin, muligvis fordi man ikke forestiller sig, at et lokalt appliceret lægemiddel kan have så alvorlige systemiske effekter.

Behandlere overser ofte interaktionen mellem miconazol og warfarin

Pemberton MN. Morbidity and mortality associated with the interaction of miconazole oral gel and warfarin. Br Dent J 2018;225:129-32.
_______________________________________

https://pro.medicin.dk/Medicin/Praeparater/7820