Aabenraa gik fra personalemangel til at få alle stillinger besat
Den kommunale tandpleje i Aabenraa har vendt udviklingen. For bare otte måneder siden bød hverdagen på uacceptable lange ventetider og akut tandlægemangel. Men nu er alle stillinger besat.
Knap 70 dages ventetid på behandlinger og 100 dages forsinkelse på undersøgelser. Sådan så den barske virkelighed ud i den kommunale tandpleje i Aabenraa i marts i år. Årsag: Akut tandlægemangel.
Men nu er udviklingen vendt i den sønderjyske kommune, der har fået ansat hele fire nye tandlæger. Ifølge leder af Tandplejen i Aabenraa, Christian Schrøder, er det resultat af en bevidst strategi blandet med lidt held:
– Vores erfaring er, at der skal sættes reelle ressourcer af til støtte og faglig udvikling af de unge i første del af forløbet. Og så kan jeg virkelig også anbefale kombinationsstillinger og mentorforløb, hvor de unge bliver tilknyttet en fast mentor, der sikrer, at der bliver sat tid af til sparring.
– Vi er gået efter at ansætte nyuddannede fra især Tandlægeskolen i Aarhus og har bl.a. indført en mentorordning og sat ekstra fokus på oplæringsfasen for at gøre os attraktive for de unge tandlæger, fortæller Christian Schrøder.
En strategi, der har givet pote, idet fire nyuddannede tandlæger inden sommerferien havde sat deres underskrift på en ansættelseskontrakt med kommunen. Og som betød, at kommunalbestyrelsen helt ekstraordinært måtte bevilge ekstra midler og opjustere normeringen i 1½ år med, hvad der svarer til ansættelsen af en ekstra tandlæge.
Akut tandlægemangel
Det er ikke kun i Aabenraa, den kommunale tandpleje har haft svært ved at rekruttere kvalificeret personale.
En ny undersøgelse fra Tandlægeforeningen viser, at 53 % af alle landets kommuner har haft svært ved at rekruttere tandlæger det seneste år. I Region Syddanmark er tallet helt oppe på 69 %. Og i Aabenraa var det indtil for nylig et dystert billede, man kun kunne nikke alt for genkendende til.
– Det er en udfordring, og det må helst ikke blive værre. Det er også det, vi har orienteret politikerne om, udtalte Christian Schrøder i marts til JydskeVestkysten, efter at ventetiden på behandlinger var steget 30 % på et halvt år på grund af mangel på tandlæger.
– Vi havde igennem længere tid forsøgt os med almindelige jobopslag – og endda også forsøgt med lidt anderledes rekruttering ved at få produceret nogle videoer til sociale medier, men uden den store effekt. Vi fik først rigtigt hul på bylden, da vi i foråret fokuserede på de nyuddannede – og særligt dem med geografisk tilknytning til området, forklarer Christian Schrøder.
Word of mouth
Tandplejen havde derfor allerede fra april et stillingsopslag oppe, der tilbød samtaler løbende, da erfaringen var, at mange dimittender gerne ville have en jobafklaring før sommerferien.
Ifølge Christian Schrøder var noget af det, der virkelig gjorde udslaget, at de aktivt bad de tandlægestuderende, der ifm. uddannelsen var i ugepraktik hos dem, om at sprede budskabet om tandlægemangel i Aabenraa til deres studiekammerater.
– Det har helt sikkert hjulpet med ”word of mouth” fra studerende, der har været glade for at være hos os. Det har nok fået nogle til at kigge i vores retning, som ellers ikke ville have søgt os, siger Christian Schrøder og understreger, at de har været heldige, at en del af ansøgerne havde lokal tilknytning.
– Sønderjylland virker nok ikke helt så afskrækkende, hvis man selv stammer herfra, eller ens kæreste har job i området. Og det har også betydet, at vi har turdet satse endnu mere på dem, fordi de formentlig ikke er på vej væk, inden de nærmest har nået at sætte sig ved tandlægestolen, forklarer Christian Schrøder.
Succes med kombinationsstillinger
En anden satsning, som ifølge Christian Schrøder har været en succes – og medvirkende til, at kommunen har kunnet ansætte hele fire nyuddannede – er et tilbud om kombinationsstillinger, hvor tandlægen arbejder fx 2-3 dage i Børne- og Ungetandplejen og 2-3 dage i privat praksis. En mulighed, som alle fire nyansatte har gjort brug af.
– Vi gjorde faktisk det, at vi skrev ud til samtlige private praksisser i kommunen, om de var interesserede i en sådan ordning, og mange vendte interesserede tilbage. Der er jo også stor tandlægemangel i privat praksis. Og så tilbød vi ansøgerne at hjælpe med kontakter til privat praksis i området. Men det har faktisk ikke været nødvendigt, da de selv har fundet ud af det, siger Christian Schrøder og fortsætter:
– Vi satte dog som et krav, at hvis vi skulle lave kombinationsstillinger, så skulle man som minimum være to dage hos os – og gerne flere. Vi kunne se på tidligere forløb, at man lidt blev ”ugens gæst”, når man kun var her en gang om ugen. Det var svært at få en god tilknytning til klinikken og patienterne og følge med i udviklingen og hverdagen.
Sæt reelle ressourcer af
Christian Schrøder har ikke en forventning om, at alle de nyansatte tandlæger vælger en karriere inden for den kommunale tandpleje. Men han håber, at de får et godt indblik i, hvad det vil sige at være i Børne- og Ungetandplejen.
– Vi kan lære dem noget, og så kan de lære noget andet i privat praksis. Det gør dem bedre rustet til enten at vælge retning eller måske at forblive i en kombinationsstilling. Vores udfordring, som jeg synes, at vi er lykkedes med, er at sikre, at de er trygge og bliver fagligt udfordret, siger Christian Schrøder.
Hvis han skal give et godt råd til andre kommuner, ift. hvordan de får vendt udviklingen og tiltrukket tandlæger, så er det bl.a. at sætte ind med sparring og faglig udvikling allerede fra første dag.
Vores erfaring er, at der skal sættes reelle ressourcer af til støtte og faglig udvikling af de unge i første del af forløbet. Og så kan jeg virkelig også anbefale kombinationsstillinger og mentorforløb, hvor de unge bliver tilknyttet en fast mentor, der sikrer, at der bliver sat tid af til sparring
CHRISTIAN SCHRØDER
Hvorfor har du søgt job i den kommunale tandpleje i Aabenraa?
Sissel Kammeyer, 24 ÅR
Uddannet fra Tandlægeskolen i Aarhus i juni 2019, startede job 15. august:
– Jeg er oprindelig fra Hjordkær uden for Aabenraa og har faktisk selv gået i Aabenraa Tandpleje som barn. Så jeg har hele tiden vidst, at jeg gerne vil tilbage.
Min kæreste boede i Sønderborg, så i slutningen af uddannelsen begyndte jeg at kigge efter job i området. En af mine studiekammerater var allerede blevet ansat i Aabenraa kommunale tandpleje, og hun sagde, at de manglede flere tandlæger – og så søgte jeg, kom hurtigt til samtale og fik det!
Jeg syntes, at stillingen lød virkelig fed med bl.a. en mentorordning og muligheden for at kombinere med privat praksis. De dage, jeg er på arbejde, er der en erfaren tandlæge, man kan spørge til råds – og der bliver fulgt op og sparret løbende. Det fungerer rigtig godt i hverdagen – og er ikke bare ord på et papir.
De gør virkelig en indsats for, at vi nye føler os trygge og udvikler os. Det betyder også, at der ikke er noget, som jeg ikke kan håndtere, fordi jeg har en mentor i baghånden.
Det er også fedt, at vi er en stor medarbejdergruppe, hvor alle har forskellige spidskompetencer, så man ikke bare sidder som nyuddannet med en enkelt kollega.
De går meget op i, hvad vi har lært, og hvad der kan udvikles. Vi bliver også spurgt til råds om, hvad vi har lært på skolen af retningslinjer, så vi kan arbejde videre med det her.
Kombinationsstillingen giver en varieret hverdag – og ugen er kort, så arbejdet når ikke at blive trivielt.
Jeg synes, at det er rigtig fedt at få noget fra begge verdener, da det er meget forskellige problemstillinger, man arbejder med i hhv. kommunal tandpleje og privat praksis. Man vokser med opgaven og prøver hele tiden noget nyt.
Det tager selvfølgelig lidt længere tid at blive rigtig god inden for det enkelte område, men man lærer vildt meget.
Jeg regner derfor også med at fortsætte i en kombinationsstilling et godt stykke tid, men kan ikke spå om fremtiden.
Cecilie Schneider Fogh, 25 ÅR
Uddannet fra Tandlægeskolen i Aarhus i juni 2019, startede job 1. august:
– Jeg kommer oprindeligt fra Gram og har altid tænkt, at jeg skulle tilbage til Sønderjylland og arbejde efter min uddannelse. At det så blev Aabenraa, var lidt tilfældigt.
Jeg vidste, at de søgte, fordi min veninde fra studiet var i praktik der under uddannelsen – og hun talte godt om stedet og sagde, at de manglede tandlæger.
Jeg ville gerne arbejde deltid, og her kunne de tilbyde mig en attraktiv kombinationsstilling, så det passede rigtig godt sammen.
Jeg faldt også for, at de havde meget fokus på at støtte os nyuddannede gennem en mentorordning, hvor der altid er en erfaren tandlæge, jeg kan spørge til råds og vende situationer fra dagen med. Det er rigtig fedt som ny at kunne blive bekræftet i, at man er på rigtigt spor.
Om jeg vil forfølge en karriere i den kommunale tandpleje, ved jeg ikke endnu. Jeg trives rigtig godt med en kombinationsstilling, som jeg har nu, da hverdagen er afvekslende, og jeg får prøvet lidt af hvert.