Ny Start:

"Når jeg først får pulsen op, så siger jeg uslebent, hvad jeg mener"

Han vil forandre for at bevare Tandlægeforeningen. Jens Lætgaard har netop overtaget posten som formand for Region Sjællands Tandlægeforening, og han har en klar ambition med det nye ansvar.

Jens Lætgaard
Tekst: Anne Burlund / Foto: Thomas Nielsen

 

Jens Lætgaard

50 år

Til: Formand for Region Sjællands Tandlægeforening

Du har markeret dig meget i debatten om særloven og er bl.a. aktiv i foreningen Memeta. Hvad fik dig til at stille op til formandsvalget i Region Sjælland?
– Jeg fornemmer, at foreningen er ved at smuldre. Der er kommet røre i andedammen, efter at overenskomsten blev opsagt. De, der sidder på posterne i foreningen, synes, at de har gjort det godt – men mange er uenige.

 

Tandlægeforeningen skal være attraktiv for medlemmerne. Mange kollegaer er tæt på at melde sig ud, fordi vi ikke har en slagkraftig forening. Mit mål med formandsposten er at forandre for at bevare.

Du vandt en klar sejr i afstemningen om formandsposten. Kom det bag på dig?
– Nej, men det havde ikke noget med demokrati at gøre. Der mødte 43 stemmeberettigede op ud af mere end 500. Det er helt absurd, at man ikke indfører digital afstemning, når regionerne er så geografisk store.

Gorbatjov sagde engang: ”Den, der kommer for sent, bliver straffet af livet” – det er på tide, at Tandlægeforeningen kommer ind i den moderne tidsalder.

Du vil bringe fornyelse og åben dialog regionalt og centralt. Hvor og hvad konkret?
– Helt åbenlyst ift. medlemsinddragelse og åbenhed. Fx lægge bestyrelsesmøderne rundt omkring i regionen og invitere medlemmerne til middag og debat. Jeg vil skabe debat om de her problemer og få de siddende kræfter til at indse, at der skal ske noget nyt.

Problemet er, at det kører, som det altid har gjort – bl.a. med fremmødedemokrati, hvor det reelt kun er 3-8 % af medlemmerne, der møder op til fx generalforsamlingerne. Det betyder, at rigtig mange oplever Tandlægeforeningen som en fjern størrelse, som de ikke har indflydelse på. Det er super ærgerligt!

Man skal ikke kunne stille op på dagen, men med fx en måneds varsel, så medlemmerne kan debattere og stille spørgsmål til kandidaterne på mail og sociale medier – og derefter stemme – digitalt – på et oplyst grundlag.

Du vil skabe en forening, der står op for sine medlemmer og giver følelsen af sammenhold. Hvad vil du gøre anderledes?
– I konflikter med HK, STPS m.fl. bliver Tandlægeforeningen fuldstændig tromlet. Tandlægeforeningen skal sætte foden ned og stå op for deres medlemmer. Det sker ikke i dag, og det er dybt frustrerende og betyder, at mange overvejer at melde sig ud.

Jeg kan råbe højt om de her problemer, for jeg er bekymret, hvis der ikke sker forandringer.

Vi skal også blive bedre til at inddrage alle typer medlemmer. Vi skal lytte og kommunikere meget mere aktivt end i dag.

Dine støtter har kaldt dig ”en usleben diamant”. Hvad tror du, der ligger i den karakteristik?
– Usleben eller nyskabende må medlemmerne afgøre. Når jeg først får pulsen op, så siger jeg uslebent, hvad jeg mener, og er måske ikke altid så diplomatisk.

Alt for polerede og blødt indpakkede budskaber har ikke skarpheden til at trænge igennem i debatten. Det synes jeg, at der er brug for.

CV

 • 2006
  Diploma in Implant Dentistry, Royal College of Surgeons, London
 • 2010-nu
  Medejer og henvisningskirurg i Himmelev Tandlægehus
 • 2014-nu
  Stifter af Klinikproduktion.dk
 • Okt. 2019
  Valgt som formand for region Sjællands Tandlægeforening

I Ny Start går Tandlægebladet tæt på skift i (arbejds)livet som tandlæge. Hvis du selv eller en kollega står overfor et karriereskift eller en omvæltning, som du har lyst til at fortælle om, hører redaktionen gerne fra dig på TBredaktion@tdl.dk