RAPPORTSAGEN:

Derfor afviser Ombudsmanden klage om rapportfusk

Ombudsmanden beklager ni måneders ventetid, men forklarer, at man afviste klage, fordi Folketinget havde brugt rapport i lovarbejde.

Duks til skurk
Tekst: Anders Klebak, freelancejournalist

Ærgrelse, skuffelse, mistro. Sådan er stemningen blandt tandlægerne, bedømt på de mange kommentarer, der er dukket op på Facebook, efter Ombudsmanden har afvist klagesag over rapport fra Sundhedsstyrelsen.

Afvisningen, der landede hos Tandlægeforeningen i begyndelsen af februar, betyder, at foreningen må kigge langt efter den uvildige vurdering af forløbet, man havde håbet på.

Ombudsmanden tager nemlig slet ikke stilling til klagens indhold. Han forholder sig udelukkende til, at den kontroversielle rapport indgik i et lovforslag allerede i april og derfor ikke er Ombudsmandens bord. Og det er lige efter bogen, lyder det fra ekspert i forvaltningsret. Folketingets Ombudsmand undersøger nemlig ikke sin egen chef:

– Det er hverken usædvanligt eller problematisk, at ombudsmanden går ud af en sag, når Folketinget går ind. Folketingets Ombudsmand er ikke sat i verden til at kontrollere Folketinget. Hvis Folketinget mener, at et ministerium har handlet okay, så må sagen slutte der, siger professor Sten Bønsing fra Juridisk Fakultet på Aalborg Universitet.

Beklager lang svartid

Fungerende områdechef Vibeke Lundmark fra Folketingets Ombudsmand forklarer, at selv om klagen handlede specifikt om Sundhedsstyrelsens rapport og ikke om lovgivning, vurderede Ombudsmanden alligevel, at klagen skulle afvises, fordi rapporten blev genstand for politisk behandling i det øjeblik, den indgik i lovforslaget.

– Vi har besluttet ikke at gå ind i sagen på grund af den nære sammenhæng mellem rapporten og lovforslaget, siger hun.

Tilbage står spørgsmålet, hvordan det kunne tage ni måneder at komme frem til det? Tandlægeforeningen afleverede sin klage allerede i april sidste år og bad om at få den hastebehandlet. 

Ifølge Vibeke Lundmark skyldes det dels, at sagen var kompleks og krævede en nærmere granskning, før man kunne afgøre, hvor tæt sammenhængen var mellem rapport og lovforslag. Men også at Tandlægeforeningens sag havnede i en lang kø af andre sager.

– Vi kan kun beklage, at det har taget så lang tid, siger hun.