Folketingsvalg:

Stort politisk flertal vil have tandlægeoverenskomst

Hvis det står til de politiske partier, skal rammerne for tilbuddene i voksentandplejen igen fastlægges gennem en overenskomst. Det er positivt, siger Tandlægeforeningen, men understreger, at man ikke er interesseret i en aftale for enhver pris.

Valg stemmeseddel
Tekst: Anne Burlund / Illustration: MIKKEL HENSSEL

Et overvældende flertal af de politiske partier ønsker, at der igen kommer en overenskomst på tandlægeområdet. Det viser en rundspørge til alle de opstillingsberettigede partiers sundhedsordførere, som Tandlægebladet har lavet i forbindelse med det kommende folketingsvalg.

Her svarede 10 ud af 11 ordførere klart ”ja” til spørgsmålet om, hvorvidt de mener, at priser og tilskud til ydelser til voksentandplejen skal være baseret på en overenskomst mellem Tandlægeforeningen og det offentlige.

Alternativets sundhedsordfører Pernille Schnoor ville ikke tage klar stilling til spørgsmålet, mens sundhedsordfører i De Konservative, Mette Abildgaard, ikke havde tid til et interview.

Venstres sundhedsordfører, Jane Heitmann, var ærgerlig over, at parterne i foråret ikke kunne blive enige om en aftale, der betød, at regionerne opsagde overenskomstaftalen:
– Vi har et ønske om, at man kommer tilbage til en overenskomstdrevet aftale, siger hun til Tandlægebladet. 

Også Flemming Møller Mortensen fra Socialdemokratiet håber, at parterne kan nå en aftale:
– Ja, absolut! Særloven blev indført som en midlertidig ordning for at sikre udgifterne. 

TF: Overenskomst kræver enighed
Formand for Klinikejerne i Tandlægeforeningen, Torben Schønwaldt, er positiv overfor politikernes udmeldinger, men understreger, at en overenskomst er en gensidig aftale, hvor begge parter er tilfredse:
– Vi står ikke med ryggen mod muren og ønsker derfor ikke en pistol for panden. Hvis vi ikke kan nå til enighed, er vi ikke interesserede i en såkaldt ”overenskomst”, understreger Torben Schønwaldt.

Han mener, at en overenskomst kan være et tveægget sværd, fordi man kan lade en af parterne betale regningen. Han mener derfor, at tandlægerne nu står i en situation, hvor de ikke skal lægge fingre imellem:
– Nu har vi i tre år med overenskomst og et år med særloven haft penge med på arbejde, fordi politikerne ikke er deres opgave voksen og tilfører de midler, der er nødvendige, hvis man skal have en fornuftig tandpleje. Det kan vi ikke længere acceptere. Hvis politikerne ikke i tidligere forhandlingssituationer har ønsket at tilføre de nødvendige midler, hvorfor skulle de så nu? Men jeg vil meget gerne overraskes positivt, siger Torben Schønwaldt.