Kædernes opkøb af klinikker er stagneret

Kædernes indkøbsraid er stoppet. Det viser nye tal, som Tandlægebladet har indsamlet. Vi har spurgt en række kæder, hvad udviklingen er et udtryk for.

Danmarkskort med byer
Tekst: Anne Burlund, RESEARCH: LOUISE BOLVIG HANSEN

SÅ MANGE KLINIKKER HAR KÆDERNE

Tandlægen.dk: 58
DinTandlæge: 42
Godt Smil: 24
Dentist.dk: 18
Oris: 11
DentConnect: 10
Harald: 8
Dentalklinikken: 7
Colosseum: 6
Plus1: 4

Kæderne har trukket i bremsen. Og toget, i form af et hidsigt indkøbsraid, der buldrede derudad for få år siden, er stoppet. Det viser en ny undersøgelse foretaget af Tandlægebladet

Kæder som Dentalklinikken og Plus1 har ikke fået nye klinikker siden seneste status, som Tandlægeforeningen udarbejdede ved udgangen af 2017, Oris har udvidet med fire, og Godt Smil og Colosseum har kun udvidet med en enkelt eller to klinikker.

Tandlægen.dk vil udvide frem for at opkøbe
Ved udgangen af 2017 var Tandlægen.dk feltets absolutte højdespringer med opkøb af hele 37 nye klinikker på kun et år, så kæden bestod af 62 klinikker. Men efter et år med røde tal på bundlinjen og direktørskifte har kæden sadlet om og er nu nede på 57 klinikker.

– Nedgangen skyldes planlagte sammenlægninger, som vi har været helt åbne omkring, forklarer Henrik Kølle, direktør i tandlægen.dk.

Ifølge direktøren er en del af kædens nye strategi at satse på ”organisk vækst” frem for opkøb.

– Det går faktisk overraskende godt. Vi er gået fra at være mildt sagt skeptiske til at være optimistiske på baggrund af første kvartal af 2019. Vi vokser på omsætning og indtjening og har en stor nettotilgang af patienter – og vores tandlæger har fået flere stoletimer, fordi vi har centraliseret en række administrative funktioner, uddyber Henrik Kølle.

Ifølge Henrik Kølle er der ingen aktuelle planer om yderligere opkøb af klinikker, men direktøren er heller ikke helt afvisende over for tanken, hvis den rigtige klinik viser sig.

Vores tandlæger har fået flere stoletimer, fordi vi har centraliseret en række administrative funktioner

HENRIK KØLLE, DIREKTØR

Godt Smil udvider kapacitet med 20 %
Samme billede gør sig gældende hos Godt Smil. Sidst Tandlægebladet gjorde status, havde kæden udvidet med tre nye klinikker, og direktør Anders Bjergegaard havde en ambition om samme tilgang i 2018. Det blev til to nye klinikker i 2018. En udvikling, der ifølge direktøren er i tråd med kædens strategi.

– Vi opkøber ikke klinikker, men starter fra scratch og satser på at udvide vores enheder. I år kommer vi til at udvide kapaciteten med 20 % målt på antal tandlægestole, forklarer Anders Bjergegaard.

Selvom branchen blev rystet af særloven sidste år, er det ifølge direktøren ikke noget, kæden har kunnet mærke.

– Det er kommet bag på os, at patienttilgangen bare fortsætter. Sidste år i første kvartal fik vi 10.000 nye patienter, og i år i samme periode har vi fået 14.000 nye patienter, siger Anders Bjergegaard, der forventer, at 2019 bliver kædens bedste regnskabsår.

I slutningen af 2017 havde direktøren en ambition om, at Godt Smil inden 2020 skulle være en skandinavisk kæde. Planer, der stadig er aktuelle, men dog en anelse udskudt:

– Om det bliver i 2020 eller 2021, at vi har en eller to klinikker uden for Danmark, skal jeg ikke kunne sige. Det danske marked er stadig vores førsteprioritet, og vi har en ambition om 30 danske klinikker inden udgangen af 2020, siger Anders Bjergegaard.

Vi opkøber ikke klinikker, men starter fra scratch og satser på at udvide vores enheder

ANDERS BJERREGAARD, DIREKTØR

DinTANDLÆGE vokser markant
Danmarks ældste tandlægekæde – eller andelsforening, som de ønsker at blive kaldt – dinTANDLÆGE er som den eneste kæde vokset markant med hele ni nye klinikker siden udgangen af 2017. Foreningen er nu oppe på 42 klinikker.

– Vores koncept om en demokratisk andelsforening, der bygger på et forpligtende fællesskab, men bibeholder selvejet, må appellere til klinikejerne, for ellers var vi ikke vokset så markant, siger formand for dinTANDLÆGE, Torben Lillie, der har en forventning om yderligere vækst i de kommende år:

– Det er vores eksisterende medlemmer, der trækker nye til gennem deres netværk. Vi vil gerne vokse til 50 klinikker – gerne i år, men det er ikke til at sige med sikkerhed. Vi har fastsat en øvre grænse på 75 klinikker, der er maksimum, hvis vi også skal sikre, at organisationen kan bære det. Vores styrke er, at vi kender hinanden, og derfor kan vi ikke vokse ubegrænset – så bliver det for upersonligt og kaotisk, forklarer han.

Harald ikke vokset siden etablering
En ny aktør er sammenslutningen Harald, der blev etableret med syv klinikker i foråret 2018. Martin Bagger, der var blandt initiativtagerne og medejer af Tandlægehuset Støvring, udtalte til Tandlægebladet i forbindelse med etableringen, at et forsigtigt bud på vækst var, at kæden kunne vokse til 17 klinikker i løbet af det første år. Sammenslutningen har i dag otte klinikker, men det er der ifølge Martin Bagger en forklaring på:

– Pludselig skete der en masse med de andre kæder ift. momsregler osv., så vi ville være sikre på, at vores konstruktion holdt vand. Så vi har brugt det første år på at sikre, at vores virksomhedsstruktur kan bære og få ejeraftalerne på plads og clearet med skattemyndigheder og regioner, siger Martin Bagger.

Arbejdet med optagelse af nye klinikker er nu sat i gang igen, forklarer Martin Bagger, der dog ikke vil give et bud på hvor mange og hvornår.

– Vores projekt er ikke et investeringsprojekt, der ønsker at akkumulere klinikker, men en partnerskabsmodel med fokus på at vedligeholde en sund drift og god struktur i fællesskab med vores partnerklinikker, understreger Martin Bagger.

Vores projekt er ikke et investerings-projekt, der ønsker at akkumulere klinikker

MARTIN BAGGER, INITIATIVTAGER