Nyuddannede:

85 % har fået job

Det er nogle eftertragtede kandidater, der netop nu dimitterer fra tandlægeskolerne. Det viser en rundspørge, som Tandlægebladet har foretaget. Her svarer 85 %, at de allerede har fået job.

Nyuddannet
Tekst: Gitte Almer Nielsen

85 % 

har fået et job
38 % fik jobbet efter at være blevet kontaktet uopfordret
28 % søgte en ledig stilling
13 % fik et job via netværk
22 % svarer, de fik jobbet via anden vej.

Mads-Peter Grønholdt, Aarhus

 

– I april fik jeg job i Grønlandstandplejen i Sisimiut. Det er noget, jeg i længere tid har tænkt på at gøre, så det er en beslutning, der har været undervejs i et stykke tid. Det er eventyret og mulighederne for masser af faglig erfaring, der lokker mig. Jeg tror, der venter mig en enestående mulighed for at opleve Grønland, men også at få noget erfaring, som jeg ikke kan få her. Det er klart, at der også er nogle typer af behandlinger, som jeg vil gå glip af, men det betyder ikke så meget i forhold til de andre muligheder, jeg får. Og så er det jo en ekstra god bonus, at jeg optjener ret til selvstændigt virke på et år, fordi jeg kommer til at behandle både børn og voksne.

95 % 

af de adspurgte svarer, at de vægter et godt arbejdsmiljø højest i et job, mens kun 26 % vægter en god løn (det var muligt at vælge flere svarmuligheder, red.). Faglig sparring og faglige udviklingsmuligheder er også centralt for langt de fleste. Forskellene mellem mænd og kvinder er ikke udtalt, dog er der 41 % af kvinderne, der vægter et job tæt på deres bopæl, mens kun 24 % af mændene vægter det.

38 % 

er villige til at flytte for et job, mens 7 % er uafklaret. Københavnerne er sværest at flytte. Her kan kun en tredjedel forestille sig, at de på nuværende tidspunkt vil flytte for et job.

Christian Krogsgaard, Aarhus

– I marts landede jeg et job i privatpraksis på en klinik i nærheden af Vejle. Det er et barselsvikariat med eventuel mulighed for forlængelse. Det gør det fleksibelt, hvilket jeg synes er rigtig rart. Jeg er også glad for, det ikke er en nyoprettet stilling, og så har denne klinik et forholdsvis stort opland. Jeg har bevidst søgt uden for Aarhus for at få større variation og udfordringer i mit arbejde.

27 % 

har fået job hos en tandlægekæde

55 % 

har fået arbejde i privat praksis

21 % 

har fået job i den kommunale tandpleje

Sarah Kamounah, København

– Jeg har fået en deltidsstilling, da jeg starter i et ph.d.-forløb til efteråret. Jeg har været til tre jobsamtaler og takkede ja til en stilling i privat praksis i Odense. Jeg har bevidst søgt uden for København. Det er ekstremt vigtigt for mig at arbejde på en klinik, hvor der er mulighed for udvikling, og hvor arbejde af høj kvalitet vægter højere end tid. Jeg indrømmer gerne, at Odense ikke var min førsteprioritet, men jeg pendler gerne to dage om ugen, da jeg slet ikke er i tvivl om, at jeg har takket ja til den helt rigtige stilling. Klinikejeren var velforberedt til jobsamtalen, havde en positiv indstilling og udviste stor forståelse for, at jeg var nyuddannet. Og så gav hun udtryk for, at hun ønskede at være mentor for en nyuddannet tandlæge.

52 % 

er blevet kontaktet uopfordret af en privatpraktiserende tandlæge med henblik på et fremtidigt job

44 % 

er blevet kontaktet uopfordret af en kæde med henblik på et fremtidigt job

25 % 

er blevet kontaktet uopfordret af en kommunal tandpleje

Samar Hassan, Aarhus 

– Jeg fik job tilbage i april i Odense hos Tandlægen.dk, som holdt et arrangement for studerende på sidste semester. Arrangementet gav et godt indtryk, og min oplevelse er, at Tandlægen. dk er et godt sted for nyuddannede pga. deres kursuspakke. Samtidig tror jeg også, at en kæde giver bedre mulighed for sparring, faglig udvikling og samarbejde pga. de mange kollegaer. Det har været bevidst, at jeg har søgt væk fra Aarhus. Vi er blevet anbefalet at tage væk fra de to uddannelsesbyer, da der er større sandsynlighed for at få fingrene i nogle spændende behandlinger, og da min kæreste bor i udlandet, er jeg fleksibel. Jeg har tidligere været på udveksling i Minnesota, og det har også givet mig lyst til at komme lidt væk fra min fødeby.

Sådan gjorde vi: Undersøgelsen er blevet sendt til studerende på sidste semester på begge tandlægeskoler i maj. 68 kommende sommerdimittender har deltaget i undersøgelsen.