Voxpop:

Satte du dit kryds et nyt sted pga. udviklingen på tandlægeområdet?

Der er blevet talt om brugerbetaling, overenskomst og sundhedsreform op til og under Folketingsvalget 2019. Men hvor stor betydning har debatten og udviklingen på tandlægeområdet haft for tre tandlægers kryds?

Voxpop TB6 2019

Klaus Lytzhøft, Herning
– Venstre har mistet min stemme. Det er jeg ikke bleg for at sige. Det har de gjort, fordi partiet har stået i spidsen for en regering, som har lavet nogle elendige arbejdsvilkår for mit fag. Det drejer sig bla.om den særlov, de har trukket ned over hovedet på os, og at de sidste år udnyttede konkurrence- og kartellovgivningen til at forbyde os at tale sammen om denne særlov.

Det synes jeg var et groft overgreb mod mine grundlovssikrede rettigheder som borger. Det er første gang, at mit job som tandlæge spiller en rolle i forhold til mit kryds. Jeg håber, den nye regering skaber ordnede forhold i branchen under nogle forsvarlige økonomiske vilkår, og at man igen vil betragte os som fagpersoner i stedet for købmænd, for ellers får man ikke en ordentlig tandpleje.

Marie-Louise Bom Hansen, Lyngby
– Nej overhovedet ikke. Jeg har fulgt med i debatten på tandplejeområdet, og der har været mange relevante diskussioner, men det har ikke fået mig til at ændre holdning. Der er så mange andre ting, som er mere væsentlige. Jeg forholder mig til, hvordan det parti, jeg stemmer på, tager stilling til det sundhedsfaglige. Men her tænker jeg mere i forhold til den humanistiske tankegang og ikke selve erhvervet som tandlæge.

Den særlov, vi arbejder under, er udtryk for mangel på demokrati – da OK-forhandlingerne brød sammen, dikterede regeringen en særlov. Jeg har en forhåbning om, at en ny regering er villig til at forhandle en ny overenskomst, men tror at parterne er nød til at nytænke tandplejeområdet.

Pernille Lysgaard, Herlev
– Jeg endte med at sætte krydset det samme sted som sidst, men jeg overvejede at stemme anderledes. Men ingen af de partier, jeg identificerer mig med, er kommet med noget rigtig godt på tandlægeområdet. Nogle har talt om at sænke brugerbetalingen, men har ikke haft en finansiering bag, så det synes jeg har været valgflæsk.

Hvis et parti skulle have fået min stemme, havde det krævet en troværdig plan for det tandfaglige område plus finansiering. Fx at patienterne fik deres tilskud tilbage og måske også et øget tilskud. Jeg ved godt, at tandlæger er en lille del af det samlede sundhedsvæsen, og der har ikke været meget fokus på sundhed i det hele taget i denne valgkamp. Minimumsnormeringer og klima har fyldt meget, og det er også vigtige emner.