Ny viden:

Læger advarer mod tungepiercing og tungesplitning

Der opstår komplikationer i forbindelse med hver femte læbepiercing og hver anden tungepiercing, lyder advarslen fra to faglige selskaber i Storbritannien.

Tungepiercing
Foto: Shutterstock

Kropspiercinger er blevet populære de senere år. I England regner man med, at ca. 10 % af den voksne befolkning har en eller flere piercinger. 1,5 % har en tungepiercing, og 0,6 % har piercing i læben.

Det er en tendens, der vækker bekymring i lægelige kredse, og nu har to faglige selskaber (Faculty of Dental Surgery at the Royal College of Surgeons og the British Association of Plastic Reconstructive and Aesthetic Surgeons) vedtaget en fællesudtalelse om læbe- og tungepiercing.

Selskaberne præciserer, at der opstår komplikationer i forbindelse med hver femte læbepiercing og hver anden tungepiercing, som foretages på unge voksne (16-24-årige).

Blandt komplikationerne nævnes tandfrakturer, gingivaretraktioner, infektioner, slimhindelæsioner samt hævelser, som kan vanskeliggøre vejrtrækningen. Desuden er der risiko for, at de ringe eller andre smykker, der sidder i piercingen, kan sluges eller aspireres.

Som konsekvens heraf har myndighederne i Wales forbudt tungepiercing for alle personer under 18 år. I udtalelsen advares der også kraftigt mod en anden mutilerende kropsudsmykning, der dyrkes i visse kredse: tungesplitning. Det er et indgreb, hvor tungen flækkes i midtlinjen, så den får et slangeagtigt udseende.

Selskaberne understreger, at personer, der får foretaget tungesplitning, løber en stor risiko for voldsomt blodtab, nerveskader, infektion og problemer med at spise og trække vejret. Desuden er indgrebet forbudt i England og Wales, og forbud er på vej i Skotland og Nordirland.

Surgeons warn against tongue splitting due to high risks. Brit Dent J 2018;225:83.

FDS and BAPRAS. Joint Statement on Oral Piercing and Tongue Splitting (Set 2018 august).Tilgængelig fra: URL: https://www.bapras.org.uk/docs/default-source/News-cuttings/fds-bapras-joint-statement-on-oral-piercing-and-tongue-splitting-final.pdf?sfvrsn=2