Ny regering vil mindske egenbetaling på tandpleje for socialt udsatte
Den nye regering vil komme den sociale ulighed inden for tandsundhed til livs ved at mindske egenbetaling på tandpleje for de mest socialt udsatte.
Den nye regering med Mette Frederiksen i spidsen vil ”føre en aktiv og ambitiøs socialpolitik og hjælpe de mest udsatte og mennesker på kanten af samfundet”.
Det fremgår af det såkaldte politiske forståelsespapir ”Retfærdig retning for Danmark”, som regeringen i slutningen af juni forhandlede på plads med støttepartierne Enhedslisten, SF og De Radikale.
Regeringen vil ifølge forståelsespapiret bl.a. fremlægge forslag, der mindsker egenbetalingen ved tandpleje – og helst gør det helt gratis – for de mest socialt udsatte.
Hvilke konkrete forslag og hvilke grupper der skal omfattes af forslaget, har regeringen endnu ikke meldt ud. Den daværende socialdemokratiske sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen, understregede over for Tandlægebladet umiddelbart før folketingsvalget, at det var en socialdemokratisk kerneopgave at komme den sociale ulighed inden for tandsundhed til livs gennem bedre forebyggelse:
– Man kan med stor fordel lade nogle af de mest udsatte grupper fortsætte i kommunal tandpleje og derefter omsorgstandpleje. Der skal ikke være penge mellem tandlægen og den socialt udsatte. Det har vi forsøgt at implementere, da vi sad i regering sidst. Men det er vanskeligt at administrere, så det er ikke kommet ordentligt i spil.
Tandlægeforeningens formand, Susanne Kleist, ser frem til at samarbejde med den nye sundhedsminister, Magnus Heunicke, om at komme den store sociale ulighed inden for tandsundhed til livs:
– Vi hilser alle forslag om at sænke brugerbetalingen på tandpleje velkomne. Den sociale ulighed viser sig i tænderne, og det kan vi ikke være bekendt i en velfærdsstat som Danmark. Den høje brugerbetaling gør det svært for økonomisk dårligt stillede borgere at betale tandlægeregningen oven i alle de andre udgifter.
Ifølge Tandlægeforeningen skal der derfor være fri og lige adgang til tandpleje, eksempelvis ved at øge tilskuddet til socialt udsatte som kontanthjælpsmodtagere, patienter, der er mundtørre pga. sygdom eller medicinforbrug, sårbare unge, økonomisk dårligt stillede pensionister, de hjemløse samt misbrugere.