Patienter med fødevareintolerance og fødevareallergi:

6 ting du skal vide

Det er vigtigt at skelne mellem fødevareallergi og fødevareintolerance. Professor Anne Marie Lynge Pedersen gør dig klogere på de to tilstande med seks gode råd.

laktose

Fødevareintolerance

1. Hos børn med glutenintolerans (cøliaki) kan tanderuptionen forsinkes, og der ses ofte emaljedefekter, herunder emaljehypoplasier og emaljeopaciteter.

2. Cøliaki er også forbundet med en øget forekomst af after. Vær opmærksom på, at patienter med hyppigt tilbagevendende og svære udbrud af after bør hen vises til egen læge. Desuden kan der ses angulær cheilitis, glossitis, lingval papillær atrofi og nedsat spytsekretion. Ligesom patienter kan have sviende, brændende, stikkende, prikkende symptomer i tungen samt mundtørhed.

3. Børn med laktoseintolerans har højere forekomst af dental fluorose.

Fødevareallergi

1. Pollenallergi øger risikoen for at krydsreagere over for visse frugter og grøntsager. Det kan resultere i det såkaldte orale allergisyndrom (OAS). Ved OAS får en person typisk kløe, en stikkende fornemmelse i mundslimhinden og hævelse af læber, tunge, gane og svælg. Ved mistanke om OAS skal du som tandlæge informere din patient herom. Hvis patienten ikke er kendt med allergi, skal vedkommende henvises til egen læge med henblik på allergologisk udredning. Forekomsten af OAS er stigende pga. den øgede forekomst af pollenallergi.

2. Af særlig relevans for tandlæger kan nævnes latex­frugtkrydsreaktionen. Hos hovedparten af patienterne optræder latexallergien før frugtallergien. I nogle tilfælde kan krydsreaktionen udløse anafylaksi ved eksponering for latex eller en af de krydsreagerende frugter.

3. Spørg dine patienter regelmæssigt, om de har nogle former for allergier og evt. udviklet nye siden sidste eftersyn.

Kilde: Professor, dr.odont., ph.d. Anne Marie Lynge Pedersen