Kimmo Karstoft anbefaler:

"Mikroskopet er et fantastisk kommunikationsredskab"

Når først du har lært at arbejde med mikroskop, er det et uundværligt redskab på klinikken, lyder det fra klinikejer Kimmo Karstoft. Læs hans tre anbefalinger her.

Kimmo Karstoft
Foto: PETER BJERKE

Kimmo Karstoft

Klinikejer Tandlæge Kimmo Karstoft i Gråsten

Uddannet fra Tandlægeskolen i Aarhus i 1991

1. Anskaf dig et dentalmikroskop
 

Det giver dig mulighed for at arbejde mere præcist og dermed opnå et bedre og mere holdbart resultat. Desuden sidder du mere ergonomisk ved patientstolen.

Når først man har lært at arbejde med mikroskop, er det et uundværligt redskab på klinikken og en nødvendighed, hvis man vil arbejde minimalt invasivt. S

om sidegevinst er mikroskopet et fantastisk kommunikations redskab, hvis det tilsluttes skærme, som monteres i loft og på vægge.

2. Anvend kofferdam til andet end rodbehandlinger
 

Anvendelse af kofferdam har mange fordele. Udover den gængse opfattelse af, at kofferdam hjælper med at holde et tørt arbejdsfelt, så bliver dine arbejdsrutiner mindre belastende. Kinden holdes til side, tungen vil ikke være i vejen, og patienten skal ikke ustandseligt op at skylle munden.

Endelig er risikoen for aspiration nær lig nul.

Din mulighed for at koncentrere dig om dit restaurerende arbejde bliver betragteligt større. Dermed sikrer du, at resultatet bliver af en kvalitet, der er til større tilfredshed for dig selv og patienten.

3. Opnå bedre resultater med sandblæsning
 

Når der arbejdes med adhæsivteknik, så er sandblæsning af kaviteten eller overfladen efter endt præparation en forudsætning for mig, inden jeg fortsætter med bondingproceduren.

Fordelen ved sandblæsning er, at den i modsætning til roterende bor kommer til der, hvor borene ikke kan.

Sandblæsning er især velegnet til at fjerne misfarvninger på snævre steder. Smearlayeret bliver fjernet, og emaljeprismerne vil ikke være udsat for samme risiko for ”micro cracks” ved sandblæsning, som når man arbejder med roterende bor. Derfor er der mindre risiko for ”white lines” eller ”cracked lines” ved overgangen mellem fyldning og tand.

Ligger du også inde med anbefalinger eller tips, som kollegaerne kan få glæde af? Så skriv til Tandlægebladet på TB@tdl.dk