Susanne Kleist:

"Coronaminister eller sundhedsminister?"

Formand for tandlægeforeningen, Susanne Kleist, ønsker en løsning på fremtidens tandpleje. Hun opfordrer sundhedsminister, Magnus Heunicke, til at komme i gang nu.

Susanne Kleist leder
Foto: Les Kaner

Corona overskygger alle andre problemer på sundhedsområdet i øjeblikket.

Det er naturligt, at en pandemi tager al opmærksomheden og kræver fuldt fokus – både politisk og administrativt. Men der kommer jo en hverdag efter coronakrisen, og regeringen har lovet reformer og nye politiske tiltag på sundhedsområdet.

Dem har vi bare ikke set skyggen af endnu.

Tandlægeforeningen tog allerede ved regeringsdannelsen kontakt til sundhedsminister Magnus Heunicke for at få sat gang i de politiske forhandlinger om en ny model for voksentandplejen.

Sundhedsministeren lovede, at der snart skulle ske noget, og at vi ville blive direkte inddraget i forhandlingerne. Der skete bare ingenting.

Vi har brug for en løsning på fremtidens voksentandpleje nu

Da coronakrisen ramte i marts, flyttede hele det politiske fokus naturligt nok til at forsøge at løse de problemer, der fulgte med krisen.

Derfor ventede vi, og da presset fra COVID-19 lettede i sommer, rykkede vi igen for et udspil til en ny model for voksentandplejen. Men der kom stadig ikke noget politisk udspil.

I endnu et forsøg på at få gang i arbejdet sendte vi i september et brev til både statsminister Mette Frederiksen og til sundhedsminister Magnus Heunicke.

Vi advarede om, at der var ved at blive skabt et A-hold og et B-hold i tandsundhed, og at den sociale ulighed i sundhed vokser.

Vi efterlyste handling, da vi ellers risikerer at tabe hele den forebyggende indsats og de gode takter fra den skattebetalte børne- og ungetandpleje på gulvet.

Svaret var, at en ny model for voksentandplejen fortsat er et vigtigt mål for regeringen, men pga. coronapandemien er det ikke sat i gang endnu.

Der må handling til, hvis vi ikke skal miste de kommende generationers tandsundhed

Nu tyder alt på, at vi ser ind i en længere periode med coronaepidemi i Danmark. Det varer mindst et halvt år endnu – og måske længere, siger sundhedseksperterne.

Men det danske sundhedssystem har behov for reformer, og vi har brug for en løsning på fremtidens voksentandpleje nu.

Derfor er Tandlægeforeningens opfordring til sundhedsministeren: Det er på tide at tænke på politiske tiltag i sundhedsvæsenet.

En ny model for voksentandplejen er vigtig for befolkningens tandsundhed. Det kan ikke vente, og vi kan ikke nøjes med gode hensigter, ord og rapporter.

Der må handling til, hvis vi ikke skal miste de kommende generationers tandsundhed.

Er du coronaminister eller sundhedsminister?