Optimismen spirer trods bekymring

Coronakrisen har tæret på kræfterne hos landets tandklinikker. Og selvom seneste undersøgelse blandt klinikejere viser mere optimisme end i foråret, så er frygten for fremtiden ikke væk. Heller ikke hos klinikejer Tanja Hughes i Aalborg.

Årsopsætning corona 2020
Tekst: METTE WALLACH

Hun var fortvivlet og og meget bekymret for det livsværk, hun havde brugt 15 år på at bygge op. Men hun var også bekymret for hele branchen.

Det fortalte Tanja Hughes, klinikejer hos Nettotand i Aalborg, til Tandlægebladet tilbage i foråret, da myndighederne havde lukket for alt undtagen akutte behandlinger.

– Dengang troede jeg, at jeg ville gå konkurs, men det er ikke sket, og det tror jeg heller ikke kommer til at ske, siger Tanja Hughes i dag.

Hun spejler på den måde samme snert af optimisme, som er at spore i den seneste undersøgelse, som Tandlægeforeningen har lavet blandt klinikejerne i foreningen.

I foråret forventede 40 % at tabe op mod 50 % på årsomsætningen, men her seks måneder senere er det forventede tab på årsomsætningen kun 0-25 %.

Dengang troede jeg, at jeg ville gå konkurs

TANJA HUGHES, KLINIKEJER HOS NETTOTAND I AALBORG

Klinikkerne knoklede
I Klinikejerudvalget er formand Torben Schønwaldt lettet over, at landets klinikker ser ud til at klare sig helskindet igennem 2020.

– Heldigvis blev de dystre forudsigelser ikke til virkelighed. Men det så meget sort ud, da vi stod overfor tre måneders nedlukning. Det ville have betydet, at mange skulle i banken for at få mad på bordet, siger han.

Ifølge formanden for klinikejerne har klinikejerne selv en stor del af æren for, at tabet på årsomsætningen ikke bliver så stort som frygtet.

– Det har selvfølgelig stor betydning, at nedlukningen kun varede fem uger, men en vigtig del af fortællingen er også, at der er blevet knoklet ude på klinikkerne. Jeg tror, mange har gjort som mig og kun har holdt to ugers ferie og derudover lagt flere arbejdstimer på klinikken end sædvanligt, fortæller Torben Schønwaldt, der også oplever, at hans patienter i højere grad har prioriteret tandsundheden – måske fordi de har haft flere penge mellem hænderne.

Heldigvis blev de dystre forudsigelser ikke til virkelighed

TORBEN SCHØNWALDT, FORMAND FOR KLINIKEJERNE

Det handler kun om overlevelse
Torben Schønwaldt er derfor også optimistisk for det kommende år.

– Jeg tror, privat praksis kommer til at klare sig godt til næste år. Vi kommer til at køre videre i den høje kadence, men det er klart, vi også er meget afhængige af, hvad der sker ude i resten af samfundet med vaccine osv.

Han siger selv, at han har fået en anden bevidsthed om klinikkens økonomi og opmærksomhed på en optimal drift.

Tanja Hughes i Aalborg er også en smule mere optimistisk end under nedlukningen. Men hun er også træt.

Coronakrisen har gjort, at hun har måttet arbejde nonstop, tage fra sin personlige opsparing og fyre en medarbejder grundet COVID-19.

Tilbage i foråret fortalte hun til Tandlægebladet, at alle hendes fremtidsdrømme om udvidelse af behandlinger, kurser i udlandet og nye ansættelser var styrtet i grus.

I dag er drømmene stadig støvede:

– Planerne om udvikling er lagt lidt på hylden lige nu, og det handler meget om overlevelse. Men jeg er optimistisk og ser frem til mere normale tilstande til næste år, siger hun.

Det viser undersøgelsen