Brug værnemidler korrekt

Retningslinjerne fra Sundhedsstyrelsen præciserer, at du skal anvende maske, øjenbeskyttelse og engangsplastforklæde, når du behandler patienter under COVID-19-pandemien. Få overblik over, hvad der gælder for de værnemidler under COVID-19.

Corona værnemiddel
Foto: ARKIVFOTO: CATHRINE ERTMANN

4 ting, du skal vide om engangsplastforklædet
 

1. Engangsplastforklædet skal skiftes mellem hver patient. Forklædet må ikke vaskes/afsprittes med henblik på at bruge det igen.

2. Engangsplastforklædet kan være med eller uden ærmer. Hvis det er uden ærmer, skal området for håndhygiejne udvides til at omfatte hele armen op til ærmekanten af dit kliniktøj

3. Det eneste krav til engangsplastforklæder er, at de ikke må være gennemtrængelige for væske, og de skal dække op til halsen. Du kan således godt fremstille dit eget.

4. Hvis du ikke kan skaffe de egnede forklæder, kan du skifte til rent kliniktøj efter hver patientkontakt. Området for håndhygiejne udvides til at omfatte hele armen op til kliniktøjets ærmekant og kliniktøjet vaskes som angivet i NIR for tandklinikker. 

Tips til hygiejne under COVID-19

Tandlægeforeningen har produceret fem korte videoer, hvor du får tips til overholdelse af COVID-19-hygiejnekrav.

Se dem her  (kræver login)

3 ting, du skal vide om masker (mundbind)
 

1. Masken (mundbindet) skal være tætsluttende og dække næse og mund, samt tilbageholde mindst 98 % af mikroorganismer (type II), men behøver ikke at være R-type.

2. Masker/mundbind skal skiftes regelmæssigt og altid efter hver patient.

3. Ved forsyningsvanskeligheder kan full-face visir, der dækker hele ansigtet anvendes alene (dog ikke ved kirurgiske indgreb). 

2 ting, du skal vide om øjenbeskyttelse
 

1. Almindelige briller og lupbriller kan anvendes, hvis de er designet med henblik på den relevante øjenbeskyttelse.

2. Visir kan være engangs- eller flergangsbrug og desinficeres efter producentens anvisninger mellem hver patient. 

Du skal altid huske 
 

Nationale Infektionshygiejniske Retningslinjer for tandklinikker (NIR) gælder som grundlag for det infektionshygiejniske beredskab på tandklinikken.

Kilde: Håndtering af COVID-19: Omstilling og gradvis øget aktivitet i tandplejen. Sundhedsstyrelsen. Den 5. maj 2020.