Fagstafetten:

"Man skal ikke være sur længe, før man skal gøre noget ved det"

I Fagstafetten går vi tæt på en tandlæge med en helt særlig drive og passion for sit fag. Susanne Ekelund har sendt stafetten videre til Morten Worsøe og stiller ham spørgsmålet: Hvor får du gejsten til at kæmpe i en krisetid?

Morten Worsøe
Tekst: METTE WALLACH / Foto: SARA GALBIATI

44 år

Uddannelse: Tandlægeskolen i København 2001

Klinikejer, Tand-klinikken.dk i København SV

Derudover ejer af Klinikoptimering.dk, Datalarsen.dk, Dentait.dk og Tandsnak.dk

– Jeg kan da sagtens blive frustreret i den her tid. 

Men jeg skelner altid mellem de problemer, som man selv har skabt, og som man derfor kan gøre noget ved, og så problemer som den her coronakrise, hvor ingen af os har en chance for at gøre noget ved det. 

Med problemer, man selv har skabt, skal man ikke være sur ret længe, før man gør noget ved det. Og med krisen her skal man ikke være sur ret længe, før man gør noget andet. 

Og sådan har jeg altid haft det.

Jeg er meget handlekraftig, og på den måde formår jeg nok at holde gejsten oppe.

 

Hvad har du så valgt at gøre?
– Under nedlukningen kunne vi ikke arbejde på klinikken, og det var vanskeligt at arbejde hjemmefra. Så det eneste, vi reelt kunne gøre arbejdsrelateret, var at studere, blive klogere og gøre os klar til at arbejde igen og måske være endnu mere velforberedt, klogere og bedre. 

Jeg er tandlæge 24/7 – jeg elsker alt ved mit job, og det er den største fornøjelse at kunne fordybe mig i forskellige specielle afkroge af faget.

Når nu vi alle havde mere tid, fordi vi ikke kunne arbejde, blev det min drøm at etablere et stærkt fagligt onlinenetværk, hvor vi inspirerer hinanden, udveksler erfaringer og idéer og derved skaber en kultur, hvor flere har lyst til at fordybe og forbedre sig. 

Derfor oprettede jeg portalen TandSnak.

TandSnak skal være en portal, hvor vi alle kan mødes online og inspirere hinanden.

Jeg vil sørge for at lægge et talkshowbaseret foredrag op – deraf navnet TandSnak – hvor en dygtig foredragsholder holder et foredrag for mig, og jeg stiller relevante spørgsmål. Det hele bliver filmet og kan efterfølgende ses på portalen.

Jeg har i dag optaget en video med stresscoach, Lars Nielsen, som blev virkelig god. 

Og jeg har planer om at få navne som Mia Wagner, Rune Green og Jesper Wolmer med, fordi de trods det, at de ikke er tandlæger, kan bidrage til vores udvikling som tandlæger.

Jesper Wolmer har eksempelvis været ude for en kæmpe krise i sit liv, men har nu vendt krisen til en mulighed, som han i dag lever af. 

Og noget tyder på, at jeg har fat i noget rigtigt med TandSnak, for der er allerede 1300 unikke brugere på sitet, 328, som vil modtage nyhedsbrevet, og 740 medlemmer på Facebook.

Hvis alle tandlæger vendte coronakrisen til en mulighed for at dygtiggøre sig, hvor ser du så faget om to til tre år?
– Jeg håber, at alle ser krisen som en mulighed for en ny start. Som en mulighed for at reflektere over, hvad for et slags job de vil vende tilbage til.

Selv siger jeg ofte, at det er enormt svært at ændre den måde, jeg praktiserer på, men det er i virkeligheden mig selv, der er rigtig svær at ændre. 

Jeg håber, vi går fra at være mange, der kan det hele, til flere, der kan noget specifikt. 

Vores patienter bliver ældre og med flere tænder og dermed en øget kompleksitet, og derfor skal vi til at tænke helt anderledes langsigtet både i vores behandlinger, men bestemt endnu mere i forebyggelse, og hvornår vi intervenerer i fx slid-cases.

Jeg håber, at alle ser krisen som en mulighed for en ny start

MORTEN WORSØE

Du sagde, at du også kan blive frustreret i den her tid. Hvad er du mest frustreret over?
– Jeg er mest frustreret over uvisheden.

Jeg er ikke nervøs for, om jeg skal komme igennem det på en okay måde. Men jeg havde lige betalt klinikken ud, og nu står jeg og skal til at låne penge igen. 

Det er meget hårdt ikke at vide, hvad der sker i nærmeste fremtid, og det er også hårdt ikke at kunne forudse, hvilken verden der venter os på den anden side. 

Jeg har eksempelvis lige købt udstyr for 1,7 million. Det er et kæberegistrerings-kit, som måler kæbeledsbevægelser, og det er ikke officielt godkendt endnu, så jeg kører på dispensation.

Men varer undtagelsestilstanden meget længere, så ryger min dispensation, og så får jeg ikke en ny foreløbig. Så ligger jeg inde med meget dyrt udstyr til ingen verdens nytte.

Hvem vil du sende fagstafetten videre til? Og hvad vil du spørge vedkommende om?
– Jeg vil rigtig gerne sende stafetten videre til Søren Zedlist Mikkelsen, som er en superengageret og dygtig tandlæge, der udover selv at drive klinik og holde kurser også formår at lokke en internationalt anerkendt foredragsholder til Aarhus.

Søren er udover at være struktureret, fokuseret og dygtig også et utroligt behageligt menneske – mit spørgsmål til Søren er:

”Hvilken tandlæge ville du helst have på tomandshånd, og hvad skulle vedkommende lære dig?”