Leder:

"Dansk tandpleje må ikke gå ad HK til"

Vi vil ikke mistænkliggøres og beklikkes på vores tandlægefaglighed, lyder det fra formand for Tandlægeforeningen, Susanne Kleist, efter HK Privat har kritiseret tandklinikkerne for at være coronaspreder og anmeldt 19 klinikker til Arbejdstilsynet.

Susanne Kleist leder
Foto: Les Kaner

Efter tandlægerne sagde nej til overenskomsten, har HK Privat ført en aggressiv kampagne mod os både i medierne og blandt klinikassistenterne.

Baggrunden for HK’s kampagne er åbenlys. Men det kan godt være svært at se, hvad der er målet med HK’s kampagne? Kampagnen graver grøfter mellem tandlæger og klinikassistenter, og den angriber grundlaget for klinikkerne på en måde, som kan få svære økonomiske konsekvenser. Det styrker ikke samarbejdet og fremmer ikke muligheden for at indgå en ny overenskomstaftale. Tværtimod – det går ad HK til.

HK anklager tandlægerne for mangel på samfundssind ved at forkaste overenskomsten midt under coronakrisen, hvor deres medlemmer frivilligt går ned i løn og holder ferie for at hjælpe tandlægerne. Men coronakrisen har ramt tandlægerne meget hårdt. I de første uger var vi nede på under 5 % af vores normale aktivitet, og i dag ligger vi mere end 50 % under sidste år. Så tandklinikkerne bløder. Det er svært at få økonomien til at hænge sammen, og både klinikejere og mange ansatte tandlæger er gået kraftigt ned i løn. Derfor er coronakrisen ikke tiden, hvor vi kan hæve lønningerne for nogen medarbejdergruppe. Det er ikke økonomisk forsvarligt, hvis vi vil bevare arbejdspladserne.

Dansk tandpleje er i verdensklasse og skal ikke undergraves som led i en faglig kamp

SUSANNE KLEIST

Som modsvar har HK startet en kampagne, hvor de undergraver tilliden til sikkerheden hos tandlægerne. HK kritiserer tandklinikkerne for at være coronaspreder og tandlægestolen for at være en bombe under danskernes sundhed. De ringer rundt på klinikkerne i arbejdstiden for at spørge, hvem der er medlem af HK, og om hygiejnen er o.k. Deres advokat opfordrer HK’erne til at anmelde tandlægen, for ellers risikerer de selv en politisag.

HK råder også direkte patienter til at vente med at gå til tandlæge, hvis de ikke har stort behov.

HK har anmeldt 19 tandklinikker til Arbejdstilsynet for farligt arbejdsmiljø. Tandlægeforeningen har kontaktet alle klinikkerne, og vi mener ikke, at der nogen steder er fare for hverken patienters eller medarbejderes sikkerhed. Tandklinikkerne får altid topkarakter fra Styrelsen for Patientsikkerhed, det er det bedste kvalitetsstempel. Tandlægeforeningen er meget bekymret over, at HK gør sig til specialist i sundhedshygiejne og skaber utryghed om sikkerheden blandt patienter og medarbejdere som led i en faglig kamp. Vi vil ikke mistænkeliggøres og beklikkes på vores tandlægefaglighed, fordi HK vil have os til at acceptere deres overenskomstforslag. HK skal ikke rådgive patienterne om sundhed, det er kvaksalveri. HK skal ikke fiske medlemmer på klinikkerne, der er organisationsfrihed i Danmark. HK skal ikke gøre sig til specialister i hygiejne og skabe utryghed midt i en coronatid.

Dansk tandpleje er i verdensklasse og skal ikke undergraves som led i en faglig kamp. HK er i gang med et angreb på hele tandlægestanden. Hvis det ikke stopper, går det hele ad HK til. Så tager vi hellere en overenskomstmæssig konflikt.