I stolen:

Patienter med spiseforstyrrelse

Spiseforstyrrelse
Foto: THOMAS BORBERG

Det anslås, at ca. 75.000 personer lider af spiseforstyrrelse i Danmark, og oftest er det unge kvinder, som rammes af sygdommen.

Spiseforstyrrelser kan inddeles i tre hoveddiagnoser: anoreksi, bulimi og tvangsoverspisning, hvor man typisk vil se orale komplikationer ved anoreksi og bulimi.

Som tandlæge skal du bl.a. være opmærksom på orale symptomer såsom dental erosion, hævede spytkirtler og nedsat spytsekretion.

Det kan være en svær disciplin at italesætte problemet over for patienten, da personer med en spiseforstyrrelse ofte ikke har erkendt deres sygdom eller skjuler, at de er syge. Ligeledes kan der være meget skam forbundet med sygdommen.

Det er dog vigtigt at tage samtalen med patienten for både at gøre opmærksom på patientens formodede situation og etablere en tryg relation for videre behandling og forebyggelse af skader på tænderne.

Bliv bedre klædt på til den svære samtale med tre gode råd fra Anja Weirsøe Dynesen, cand.odont., ph.d. og scient. i human ernæring.

  • Start med at fortælle, hvad du ser. Del dine observationer med patienten så klart og objektivt som muligt. Udtryk gerne, at du er bekymret for patientens tænder, og at du gerne vil hjælpe med at forebygge og behandle yderligere skader.
  • Lyt åbent og anerkendende og undgå skræmmebilleder, dramatisering og løftede pegefingre.
  • Understreg over for patienten, at han/hun trygt kan vende tilbage – også selvom problematikken ikke har ændret sig.

Kilder:

Dynesen AW et al. Tandlæger og personer med en spiseforstyrrelse. Tandlægebladet 2016;120:42-52.

Anja Weirsøe Dynesen, cand.odont., ph.d. scient. i human ernæring, Ernærings- og Sundhedsuddannelsen, Professionshøjskolen Absalon